Kako se prestati bojati postavljanja granice s ljudima i stavljanja sebe na prvo mjesto

by | 26 veljače, 2021

Pomaganje drugima, bezuvjetna ljubav i empatija predivne su osobine koje možemo nositi u sebi, no stavljanje na prvo mjesto stvar je na koju nipošto ne smijete zaboraviti.

Odmalena nas uče da budemo dobri i dragi prema drugima, a vrlo rijetko nas podsjećaju na to da takvi najprije trebamo biti prema sebi samima. Dobar i zdrav odnos sa sobom samima kamen je temeljac svih drugih odnosa. No često je takav temelj teško izgraditi. Staviti se na prvo mjesto, zahtijevati više kad znate da zaslužujete i želite više te govoriti “ne” u trenucima kada nešto ne želite i ne zaslužujete – radnje su kojima se nije nimalo lako baviti.

Toj težini doprinose i odgoj, ustaljena društvena mišljenja i izmišljene norme te rodne razlike. No koliko god to bilo teško i neugodno, morate naučiti kako biti prioritet sebi samima. Isto tako, morate znati da je neugodan osjećaj, koji se javlja prilikom postavljanja granica te stavljanja na prvo mjesto, nešto što osjeća velika većina ljudi. Ako vas taj neugodan osjećaj koči u onome što želite i što osjećate, u nastavku ćete pronaći tri smjernice koje će vam zasigurno pomoći u tome.

Razgovarajte s bliskom osobom prije nego što postavite granice

Kroz život ne možemo sve činiti sami i posve je normalno potražiti pomoć u situacijama u kojima netko drugi možda ne bi. Ako osjećate strah i nelagodu zbog razgovora o postavljanju granica, porazgovarajte s bliskom osobom koja će vas podsjetiti da zaslužujete imati svoj mir i odnos s drugima kakav želite.

Zamislite koliko će vam život biti lakši

Prije no što se odlučite na taj veliki korak zamislite što će vam sve donijeti postavljanje granice. Na tom će se popisu zasigurno naći mir, neopterećenost, manje stresa, više slobode u komunikaciji te manje činjenja onoga što zapravo ne volite. (Pročitajte: Četiri razloga zbog kojih nekada jednostavno morate biti “sebični”)

Budite iskreni i izrazite vlastite osjećaje

Tijekom razgovora s osobom kojoj želite ukazati na određene probleme i s kojom želite postaviti granice morate izraziti svoje osjećaje. Dakle, naglasite da to radite zato što vas dotadašnji odnos čini nesretnima, nervoznima, preopterećenima ili tužnima.

Objasnite zašto vam je to bitno

Nakon što ste govorili o svojim emocijama, prijeđite na priču o tome zašto vam je potrebno postaviti granice i imati drukčiji odnos. Objasnite sugovorniku ili sugovornici koje će to promjene donijeti u vaš život te zašto za vas nije dobro da ostane po starom.

Proslavite

Kad ste postavili granice te rekli sve ono što vam je smetalo, vrijeme je da proslavite ono što ste postigli s osobom koja vam je pomogla i prije razgovora ili sami. Nagradite se za hrabrost i imajte na umu da ste napravili veliku stvar koja će zasigurno promijeniti vaš život nabolje.

Foto: Rachel Claire/Unsplash