KAKO SE PRAVILNO BRINUTI za svaki tip kože

by | 19 srpnja, 2017

Različiti tipovi kože zahtijevaju i različitu njegu. Donosimo vam savjete kako se najbolje brinuti za svaki od njih

MJEŠOVITA KOŽA
Koristite različite proizvode na različitim područjima kože: masni dijelovi trebaju proizvode za isušivanje, a suha područja trebaju hranjive i hidratantne proizvode. Izbjegavajte tonike na bazi alkohola. Bolje je koristiti tonike s AH kiselinama (alfa hidroksilne kiseline) ili salicilnom kiselinom. Probajte koristiti proizvode koji sadrže glikolnu kiselinu. Oni će pomoći s uklanjanjem masnoće i ubrzati regeneraciju stanica kože. Ako je masni dio kože često upaljen, probajte koristiti proizvode koji sadrže retinoide. Sprječavaju nastanak akni i potpomažu sintezu kolagena.

SUHA KOŽA
Osnova njege suhe kože je ispravna hidratacija. Nemojte koristiti sapune, pilinge ili maske za piling, pogotovo one na bazi gline. Koristite kreme s masnom bazom. Nanesite debeli sloj takve kreme na vašu kožu sat vremena do dva sata prije spavanja i uklonite ostatke maramicom prije odlaska u krevet. Nemojte se tuširati više od jednom dnevno. Koristite ovlaživač zraka.

MASNA KOŽA
Masna koža zahtijeva posebnu pažnju i temeljitu njegu. Nemojte dodirivati lice rukama. Perite lice hladnom vodom dva puta dnevno ili kada se oznojite. Nemojte koristiti vruću vodu jer će to dodatno potaknuti rad lojnih žlijezdi. Koristite blage proizvode za čišćenje. Izbjegavajte tonike na bazi alkohola jer će isušiti kožu, na što će ona reagirati pojačanim lučenjem masnoća. Odaberite tonike s AH kiselinama ili salicilnom kiselinom. Nemojte koristiti kreme i pudere za tonizaciju jer će blokirati pore i prouzrokovati upalu. Koristite proizvode lagane teksture. Ako imate akne, koristite proizvode s retinoidima, benzil-peroksidom ili salicilnom kiselinom. Njih treba nanositi na cijelo lice.

NORMALNA KOŽA
Neki od sretnika s ovim tipom kože čak ni ne koriste kozmetiku, ali čak i normalna koža zahtijeva njegu, posebno zimi. S godinama koža bi mogla postati suha bez pravilne njege.

KAKO SE BRINUTI ZA BILO KOJI TIP KOŽE

1. ČIŠĆENJE

Neki proizvodi za čišćenje sadrže kemikalije koje mogu uništiti lipidnu barijeru kože, što rezultira isušivanjem. Izbjegavajte proizvode koji sadrže sljedeće sastojke:

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS);
  Sodium Laureth Sulfate (SLES);
  Sodium Myreth Sulfate (SMS);
  mineralna ulja.

Micelarna voda ponekad sadrži male količine sredstava za prezervaciju pa bez obzira na to što pisalo na pakiranju, isperite kožu nakon korištenja.

2. TONIZIRANJE

Toniziranje neutralizira aktivnost preparata za čišćenje, normalizira pH vaše kože nakon umivanja tvrdom vodom i priprema vašu kožu za nanošenje proizvoda za hidrataciju.

Dobro je koristiti preparat za toniziranje u spreju kako ne biste rastezali kožu.

Umjesto tonika, možete koristi mineralnu vodu, ali samo ako je voda svježe otvorena.

3. HIDRATIZACIJA

Dobro je ako krema sadrži sljedeće sastojke:

 • – natrijev hijaluronat;
  – ureu;
  – propilen glikol.

Nemojte zaboraviti zaštititi kožu od sunca i slobodnih radikala. Za zaštitu od sunca, koristite SPF kreme, a za zaštitu od slobodnih radikala kreme s vitaminima C i E ili ekstraktom zelenog čaja.

Dnevnu kremu nanosite pola sata prije izlaska iz kuće, a noćnu sat do tri sata prije odlaska u krevet.

Pazite da ne koristite premalo ili previše kreme. Ostatke kreme nakon pola sata uklonite maramicom.

Bez obzira na tip kože, držite se sljedećih pravila:

 • – Izbjegavajte izravne sunčeve zrake i koristite zaštitu od sunca.
 • – Nemojte pušiti.
 • – Pijte vodu.
 • – Uklonite šminku prije spavanja.
 • – Umivajte se hladnom vodom.
 • – Jedite namirnice bogate vitaminom C koji potpomažu proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost.