Kako se mentalno pripremiti za 2021. godinu prema riječima neuroznanstvenice

by | 2 siječnja, 2021

Mnogi su ljudi ovog početka godine (barem privremeno) preskočili donošenje novogodišnjih odluka. No bez obzira na to hoćete li se tim odlukama vratiti ili ne, početak godine označava novi ciklus.

Kako bi naučila ljude odbaciti sve ono staro i bespotrebno iz 2020. te unijeti u 2021. ono bitno, neuroznanstvenica Tara Swart za MBG podijelila je vlastite rituale koji bi mnogima mogli biti od koristi.

Vizualizacija za otpuštanje

“Obično bih otišla na plažu te u more bacila sve ono što mi više ne treba”, kaže Swart. No ako ne živite kraj obale, možete vizualizirati more, rijeku ili planinu s koje ćete odbaciti sve one stare navike, ljude i obrasce ponašanja koji vam više ne služe te se oprostiti s istima.

Slaganje ploče ciljeva

Dr. Swart naglasila je kako čvrsto vjeruje u zakon privlačenja. Prema tome, za nju slaganje ploče ciljeva (vision boarda) jedna od ispravnijih načina na koje možemo zacrtati sve želje koje imamo za 2021. “Za mene je vrlo bitno prisjetiti se svih toksičnosti, loših ovisnosti i odnosa koji nam više ne služe te se oprostiti od njih. Nakon toga, probudite u sebi osjećaje, ljude, odnose i stvari koje želite u Novoj godini”, dodaje Swart. Na hamer ili ploču lijepite slike i fotografije iz časopisa ili s društvenih mreža koje vas asociraju na ono što želite ostvariti. Uz fotografije, možete lijepiti i riječi, odnosno citate i motivacijske poruke koje imaju veze s vašim ciljevima.

Svoje ćete ciljeve rasporediti u nekoliko kategorija. Primjerice, ljubav, dom, novac, osobni razvoj, zdravlje, društveni život, karijera, hobiji. Kako biste si olakšali izradu ploče ciljeva, najprije napišite želje za svaku kategoriju pismeno te onda po tome lijepite fotografije, slike i poruke. Ono što ta ploča donosi jest inspiraciju i motivaciju za rad kad god je pogledate. Svakodnevno se prisjetite svojih ciljeva te malim, ali sigurnim koracima krenite u njihovo ostvarenje. Ono što dr. Swart dodatno naglašava jest prvi korak, odnosno korak oslobađanja od starih i toksičnih obrazaca kojih se morate riješiti kako biste očistili prostor za ono novo i bolje.

Foto: Thought Catalog/Unsplash