KAKO SAMAČKI ŽIVOT utječe na naše zdravlje

by | 10 siječnja, 2017

ThinkstockPhotos-482565780

Izoliranost i usamljenost može uvelike pogoršati zdravstveno stanje pojedinca. Povećanje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara samo su neke od posljedica koje prijete samcima.

Zasigurno nitko nije pomislio da je bolje biti u bilo kakvoj vezi nego u nikakvoj. No, istraživanja pokazuju da je za naše zdravlje najbolje biti u vezi, pod uvjetom da je veza kvalitetna.

Po svojoj prirodi, ljudi su društvena bića i teško se snalaze dok su usamljeni. To društvo ne podrazumijeva nužno partnera ili vezu, nego može podrazumijevati prijatelje, cimericu ili cimera. Samački život nije dobar za zdravlje, pokazala su istraživanja. Razlog zbog kojeg nije dobar za zdravlje leži u činjenici da može izazvati osjećaj izolacije i manjak društvene integracije, što u konačnici loše djeluje na mentalno zdravlje svakog pojedinca.

Veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Novo je istraživanje pokazalo da osobe koje imaju manje društvenih veza imaju i poremećene obrasce spavanja, izmijenjen imunološki sustav, skloniji su upalama te imaju visoku razinu hormona stresa. Između ostalog, istraživanja su pokazala kako usamljenost i izolacija povećavaju rizik od srčanih bolesti za 29 posto, dok za 32 posto povećavaju rizik od moždanog udara.