Kako promijeniti životne navike uz pomoć prijatelja i usput se dobro zabaviti

by | 8 siječnja, 2021
promijenite životne navike

Ljudi od davnina tvrde kako su počeci godine, mjeseca, novog godišnjeg doba, savršeni za mijenjanje životnih navika, a to su pokazala i moderna znanstvena istraživanja.

No nekad je najgore početi i napraviti taj prvi korak koji će nas dovesti na stazu promjena koje mijenjaju život nabolje. Ono što može olakšati taj početak, ali i cijeli put do usvajanja novih navika, jest druga osoba. Udvoje je sve puno lakše, a ako taj par činite vi i vaša najdraža osoba, vjerujte da će cijeli proces biti zabavan i iznimno poučan. Bez obzira na to hoćete li u nove pobjede krenuti još danas ili za tri mjeseca, pozovite svoju najdražu osobu da vam se pridruži i krenite u avanturu koja će vam zasigurno promijeniti pogled na život i njegovu kvalitetu.

Promijenite jutarnju rutinu

Sve kreće od jutra. Ako ste naviknuli buditi se kasno ili provesti većinu jutra ne radeći ništa, ispijajući duge kave i provodeći vrijeme na društvenim mrežama – vjerojatno nećete promijeniti tok ostatka dana. Krenite s jutarnjim zahvalama, osluškujte svoje tijelo i svoj um i napravite jutarnji raspored koji odgovara vama i vašim ciljevima. Podijelite svoj raspored s osobom s kojom krećete u ovu avanturu i pomozite si međusobno dovesti taj raspored do savršenstva. (Pročitajte: 3 savjeta za optimističnije razmišljanje i pozitivniji pogled na život)

Prepričajte si dnevne ciljeve

Ciljevi nekad ostanu samo riječi i rečenice na papirima koje lako izgubimo. No ako te ciljeve glasno kažete drugoj osobi, možete dobiti poticaj za rad i ti ciljevi u trenutku izgovaranja postaju stvarni(ji). Osobi s kojom ulazite u ovu avanturu recite svoje dnevne ciljeve svakoga dana te rezultate do kojih ste došli na kraju tog dana. Tako ćete dobiti poticaj za rad.

Razgovarajte o emocijama

Neka ta jedna osoba bude ona kojoj redovno i iskreno govorite o svemu onomu što osjećate. Ako smo nešto naučili iz ove čudne godine, to je da mentalno zdravlje nikako ne smijemo ostavljati po strani. Govor o emocijama i svemu onomu što se događa u nama je pola mentalnog zdravlja. Nemojte to zaboraviti.

Budite si podrška

Na vašem putu ka mijenjanju navika događat će se usponi i padovi. U oba slučaja budite podrška svom partneru u promjenama i neka to isto on bude vama. Riječi ohrabrenja i podrške uvijek će olakšati situaciju. (Pročitajte: 5 načina na koje ćete jutro pretvoriti u omiljeni i najveseliji dio dana)

Redovno šetajte prirodom

Nemojte zaboraviti uživati u danu koji je pred vama, redovito šećit s osobom koju ste odabrali za ovaj mali veseli projekt. Odredite dane kojima ćete odlaziti u prirodu i šetati. Ako ne možete, ne morate svaki dan iči u šetnju, no na početku ovog projekta odredite koji će to dani biti i nemojte ih preskakati.

Nemojte zaboraviti na odmor

Uzmite barem jedan dan u tjednu kada ćete zajedno ostaviti sve brige po strani. Gledanje filmova, kuhanje, spravljanje slastica ili pričanje o najobičnijim životnim situacijama postaje ljepše i zabavnije udvoje. Toga dana nemojte pričati o ciljevima, uspjesima i promjenama do kojih ste došli, nego se prepustite i uživajte poput djece.

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash