Kako probuditi ženstvenost kroz tjelesnu aktivnost objasnila nam je Ana Kuhanec

by | 9 listopada, 2021

Ana Kuhanec poznato je ime na domaćoj plesnoj i fitness sceni. Prije sada već puno godina, ova nas je magistra kineziologije upoznala (i osvojila!) svojim Sensual fitnessom, metodom vježbanja osmišljenom za žene koja kao rekvizit koristi pole (šipku). I dok je ovo možda najpoznatiji Anin pothvat, istina jest da je iza ove velike stručnjakinje mnoštvo još zanimljivijih.

Tu je AM Ballet Barre, metoda koja kombinira kružne pokrete usklađene s potrebama ženskog tijela i načina kretanja sa svrhom poboljšanja fleksibilnosti i jačanja corea, potom i AM Ballet Barre Prenatal, poseban program vježbi za trudnice koje podupiru sve faze trudnoće i povoljno djeluju na emotivno i tjelesno biće mame. Zanimljiva je i Plesna terapija koju Ana kreira i osobno vodi za žene oboljele od karcinoma, baš kao i E-Motion Workout, program za žene koji ima fokus na kružnim kretnjama zdjelice i prsnog koša s ciljem balansiranja hormona kroz tjelovježbu. Naposljetku, tu je i Body Empathy, metoda koja se temelji na neuroznanstvenim spoznajama te kroz posebno osmišljene plesne vježbe u kombinaciji s psihološkim radionicama ima za cilj postizanje psihofizičkog balansa.

Ana Kuhanec danas je terapeut plesom i pokretom, a trenutačno pohađa jednu i pol godišnju Compassionate Inquiry edukaciju za healere i psihoterapeute s dr. Mate Gaborom i njegovim timom. Sa svime nabrojanim na umu, Ana se prirodno nametnula kao stručnjakinja koja bi nam mogla odgovoriti na pitanje kako probuditi ženstvenost kroz tjelesnu aktivnost. Što nam je savjetovala, otkrijte u nastavku.

Kako probuditi ženstvenost kroz tjelesnu aktivnost?

Iz moje perspektive i životnog iskustva ženstvenost je osjećaj. Osjećaj one unutarnje ljepote, senzualnosti i prirodnosti koji dolazi uistinu iznutra i tek kad se tako osjećamo, to reflektiramo i na van. Osobno vjerujem da je sve u životu refleksija (što nam dokazuje i priroda) tako da iz moje perspektive sve i u svemu ide iznutra prema van. Vjerujem da svaka žena nosi ženstvenost u sebi samo je treba probuditi i osvijestiti. Budući da vrijeme u kojem danas živimo nameće stereotipe o ženstvenosti i općenito o tome kako bi žena trebala izgledati, na čemu je razvijena multimilijunska kozmetička industrija i industrija plastične kirurgije koje iz dana u dan rastu ne bismo li popravili i nadomjestiti “ono nešto”, točnije nesigurnost, koja leži unutar nas samih i samo je tamo treba rješavati. Tek kad pogledamo na to mjesto i pronađemo ženstvenost unutar nas samih, sve što ćemo ikada nadodati “izvana” poput ženstvenog komada odjeće, šminke ili frizure, tek tada imat će smisla.

S druge strane, tempo koji nameće zapadna civilizacija, rekla bih potpuno nesvjesno, nije nimalo ugodan i ženi ne omogućuje da živi svoju ženstvenost i živi puni potencijal svoje ženstvenosti. Žene se danas sve više utrkuju s vlastitim ambicijama, ganjaju poslovne uspjehe i karijere, što ih s jedne strane ispunjava, ali iz moje perspektive samo do granice da smo samostalne i neovisne jer takav uspjeh i takav život u krajnosti od žena zahtijeva da su u konstantnoj muškoj energiji kompetitivnosti i borbe. Takav način života udaljio ih je od vlastite ženstvenosti, koja je u srži doista naša osobna snaga i ne smijemo je zaboraviti njegovati jer ona jest naš najsnažniji alat za ispunjen život. Svaka od nas nosi u sebi dvije energije i onu nježnu i onu snažnu, a za ispunjenost u životu, obje moraju biti osvještene i uravnotežene.

Da se vratim na pitanje. Upravo to i jest ono čime se bavio dugi niz godina Ana’s Sensual fitness, a danas i E-motion ili emocija u pokretu na još dubljoj razini, promjenom perspektive tijela iz njegovog gledanja u njegovo osjećanje jer sve za čime tragamo (tako i ženstvenost) nalazi se unutar našeg tijela u osjećaju. Iz osobnog iskustva i rada sad već punih dvadeset godina sa ženama baš na tu temu činjenica je da ženstvenost uistinu možete probuditi i utjeloviti samo u radu s tijelom i emocijama. Iz mog iskustva, plesom i kružnim pokretom.

Ana Kuhanec

Beneficije terapije plesom i kružnim pokretom

Začetnica sam metoda vježbanja s emocionalnom komponentom na ovim prostorima koje sam danas dovela do terapije plesom i kružnim pokretom koja nas između ostalog:

– Uči kako postići ono najbitnije u životu – emocionalnu zrelost, zdravo i protočno tijelo te zadovoljan miran i inspirirajući um.

– Uči kako se duboko povezivati sa samom sobom, biti prisutna u sadašnjem trenutku, te živjeti slobodno, ispunjeno i svjesno.

– Uči nas kako osjećati, osvijestiti, poštivati te se ponovno povezati sa svojim unutarnjim svijetom, sa svojom esencijom ili autentičnošću – drugom riječju sa sobom (uči nas kako voljeti sebe iz zdravog prostora otvorenog srca).

– Uči nas osvijestiti i živjeti svoju senzualnost (ženstvenost) koju danas mnoge, potpuno nesvjesno, odbacujemo.

– Uči nas transformaciji, odnosno alkemiji emocija koja je sinonim za naše zdravlje.

Promijenila sam perspektivu tijelu iz gledanja u njegovo osjećanje, a time i pristup kineziologiji koja je danas iz moje perspektive bogatija za spoznaju da je naše tijelo naša podsvjest koje je pohranilo sve naše emocije koje bez obzira, osjećamo ili ne osjećamo, tijelo je upamtilo. Upamtilo je sve što se ikad događalo s nama, ili točnije u nama. Ono čuva sve tajne i odgovore na pitanja koja ste si ikada postavljali vezano za kilograme, bolesti, ljubav ili mržnju prema tijelu, ovisnosti jer svi procesi, iako započinju u našem umu, manifestiraju se na našem tijelu. Sve počinje i završava u tjelesnoj stanici.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju časopisa Ljepota&zdravlje, u broju 155 (rujan 2021.)