Kako prestati živjeti od plaće do plaće u 2021. godini

by | 8 siječnja, 2021
kako prestati živjeti od plaće do plaće

Godina 2020., iako poprilično teška i čudna, bila je godina velikih promjena i lekcija koje definitivno trebamo ponijeti i u 2021.

Restrikcije koje su uključivale nemogućnost odlaska na kave, u provode te u posjete drugim gradovima i državama često su nas sputavale, no donijele su i jednu dobru stvar – punije novčanike. U 2020. godini shvatili smo da su neki troškovi ipak bili bespotrebni te da nam za normalan život treba puno manje. Jednostavniji i skromniji život neka vam bude nit vodilja ako želite biti financijski stabilniji u 2021. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da prestanete živjeti od plaće do plaće.

Vodite evidenciju troškova

Nije slučajnost što su naše majke, bake i tetke i s puno manje no što mi imamo danas znale ostaviti novce sa strane i upravljati svojim financijama tako da im ništa nikad ne nedostaje. Većina njih je svaki svoj trošak zapisivala u rokovnike predviđene isključivo za to. Danas, kad postoje aplikacije za unos troškova ili praćenje troškova koje imate s bankovnih kartica, tu je evidenciju puno lakše voditi, a značit će vam puno. Ako ste za old school varijantu, obična bilježnica poslužit će svrsi. (Pročitajte: 3 financijske lekcije iz 2020. godine koje će olakšati odnos s novcem u 2021.)

Srežite bespotrebne troškove

Pisanjem svakog (i najmanjeg) troška, imat ćete uvid u svoju potrošnju te u troškove koje niste trebali napraviti. Svi mi doma skupljamo stvari koje nam ne trebaju i ponekad potrošimo novac na stvari koje nismo ni iskoristili. Ako neprestano bacate određenu hranu, prestanite je kupovati. Ako kupujete odjeću koju nosite najviše dvaput, nemojte više kupovati samo zato što je nešto sniženo ili u naletu negativnih emocija. Promatrajte dobro svoje troškove i izbacite ono nepotrebno.

Promijenite način života i navike

Mijenjanjem životnih navika promijenit ćete i troškove. Prije svega, promijeniti životne navike znači da nećete samo pročitati ovaj članak, nego ćete sve ove korake zapisati u rokovnik za vođenje financija. Osim toga, pandemija i nov način života u 2020. godini pokazali su nam svima da možemo bez mnogih stvari na koje smo prije bespotrebno trošili i novac i energiju. Zapišite koje su to stvari i prestanite trošiti na njih. Kupujte promišljeno, čekajte sniženja ako znate da će biti i prebacite se na svjesnije i zelenije kupovanje. Primjerice, pokušajte dati šansu second-hand dućanima u kojima se često krije iznimno kvalitetna, a jeftina odjeća. Pokušajte jedan mjesec trošiti isplanirano i svjesnije i usporedite troškove s mjesecom prije. Uvidjet ćete veliku razliku. (Pročitajte: 5 navika koje će vas dovesti do veće štednje i svjesnijeg trošenja novca)

Štedite

Zlatno pravilo kojeg se trebate držati ako želite biti financijski stabilniji jest štednja baš svaki mjesec bez obzira na iznos. Kada izračunate koliko mjesečno novca potrošite na osnovne stvari poput režija, zdravlja, hrane i slično, napravite računicu za dodatne troškove poput zabave i drugih načina na koje si ugađate. Ako vam na kraju ne ostane niti najmanji iznos koji ćete staviti sa strane, pogledajte što možete srezati i što vam, zapravo, nije potrebno da biste taj mjesec živjeli normalno. To je odličan način za štednju i ostavljanje novca za iznimne situacije.

Foto: Kelly Sikkema/Unsplash