KAKO PREPOZNATI SIMPTOME depresije?

by | 27 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Simptomi depresije mogu dnevnu rutinu učiniti gotovo nemogućom. Depresija vam može zamagliti pogled na svijet i prikazati vam svaki problem većim nego što on jest. Depresija vas može učiniti kronično usamljenim.

Oko 6,7 % populacije starije od 18 ima dijagnosticiranu depresiju. Ovaj vodič pomoći će vam prepoznati neke od simptoma depresije, a neke od njih možda već i poznajete.

Simptomi

Osjećaj tuge, praznine, beznađa i tuposti

– ovi osjećaji su s vama većinu dana, svaki dan

Gubitak interesa za stvari koje vas inače usrećuju

– možda vas više ne zanima hobi koji ste nekoć obožavali, druženje s prijateljima ili ste izgubili interes za seksualne odnose

Kratak fitilj i napetost

– brzo planete i nakon toga vam treba puno vremena da se smirite

Teško donošenje odluka

– depresija otežava ispravno razmišljanje i koncentraciju. Odlučivanje oko jednostavnih stvari može se činiti jako zahtjevnim.

Osjećaj krivnje i manje vrijednosti

– ti osjećaji su često pretjerani ili čak suprotni od ispravnih. Osjećate krivnju za stvari za koje niste krivi ili nad kojima nemate kontrolu, ili osjećate veliku krivnju za manju pogrešku.

Razmišljate o smrti i samoubojstvu

– ovo varira od osobe do osobe. Neki priželjkuju vlastitu smrt misleći da bi svijetu bilo bolje bez njih. Drugi planiraju raniti se. Najdjelotvorniji način sprječavanja samoubojstva jest prepoznati znakove upozorenja na vrijeme.

Simptomi depresije mogu se prepoznati. Osoba koja je depresivna osjeća tugu, prazninu, beznađe i tupost. Depresivna osoba gubi interes za stvari koje je inače usrećuju, ima kratak fitilj, osjeća napetost, teško donosi odluke, osjeća se krivom i manje vrijednom. Jedna od pojava jesu i razmišljanja o smrti i samoubojstvu.