Kako posteljina utječe na san?

by | 7 studenoga, 2022

Jeste li ikad razmišljali o tome kako posteljina utječe na kvalitetu sna? Kad je riječ o posteljini na kojoj spavamo, jasno nam je da kvaliteta ima veliku ulogu. No kako odrediti koja je kvalitetna posteljina, a koja nije? Jedan od faktora u ovom slučaju je broj niti od kojih je materijal posteljine sastavljen, no istovremeno, treba imati na umu da veliki broj niti ne znači nužno i visoku kvalitetu. Naime, broj niti je broj okomitih i vodoravnih niti utkanih u tkaninu, no veći broj niti ponekad uključuje njihov umjetno povećan broj, što podrazumijeva i lošiju kvalitetu ovakve tkanine u odnosu na onu s manjim brojem niti.

Također je važno obratiti pažnju na materijal te ga prilagoditi godišnjem dobu. Primjerice, sintetičke tkanine će “zadržati” toplinu, zbog čega vam može biti vruće tijekom noći. Potonje može doprinijeti lošoj kvaliteti sna i čestom buđenju tijekom noći. Pamučna posteljina je prozračnija i ugodnija za kožu te omogućava normalnu regulaciju topline tijela, što omogućava neometan san. Pamuk i lan su zbog svojih karakteristika dobra opcija tijekom ljeta, dok se satenska posteljina, osobito jastučnica, smatra dobrim izborom za kožu i kosu jer je nježna i prozračna. Naravno, ono najbitnije kod odabira materijala i gustoće niti posteljine svakako je i osobni ukus te uvjeti u kojima živimo, poput temperature i vlage. 

Posteljinu je također bitno redovito prati i mijenjati. Prema istraživanju National Sleep Foundation iz 2012. godine, 91 posto ljudi mijenja posteljinu svaki drugi tjedan, no stručnjaci preporučuju da to bude svaki tjedan. Razlozi za ovu periodiku su činjenica da se na posteljini akumulira prašina, mrtve stanice, pa čak i fekalne tvari u slučaju da spavate goli (što ima svojih beneficija). 

Ako ste nakon ovog članka u potrazi za kvalitetnom posteljinom, naša preporuka je dućan Satin Home, koji je ekskluzivni predstavnik vodeće marke kućnog tekstila Issimo Home iz Turske na tržištu Hrvatske i Slovenije. Tvrtka Issimo Home bavi se proizvodnjom kućnog tekstila dugi niz godina i prodaje svoje proizvode u više od 40 zemalja svijeta. Sve tvornice Issimo Home opremljene su ultramodernom švicarskom opremom, a tkanine se podvrgavaju ručnoj kontroli kvalitete. Tvornica posjeduje ekološki certifikat (GOTS) koji potvrđuje općeprihvaćen standard kvalitete u cijelom svijetu u području tekstila, što znači da su svi proizvodi ekološki prihvatljivi i hipoalergeni.

Dvije strane za različite sezone

Satin Home u svojoj ponudi krije jastuke i poplune Coral Soft, posebne po tome što imaju dvije strane za različite sezone: toplija strana od fleece mikrofibre za jesen/zimu i strana od 100 % prirodnog pamuka – za proljeće/ljeto. I jastuk i poplun imaju punjenje od mikrogela, koji se smatra jednom od umjetnih zamjena za guščji puh, ali je lakši i hipoalergeni. Zahvaljujući zračnim kanalima koji zadržavaju zrak unutra, proizvodi lako vraćaju svoj izvorni volumen čak i nakon vakuumskog pakiranja. Veličina jastuka i popluna odgovara veličinama posteljina, tako da kupci mogu pronaći sve na jednome mjestu.

kako posteljina utječe na san

kako posteljina utječe na san

Ekskluzivna posteljina

Setovi posteljine od poplina spadaju u segment ekskluzivne posteljine. Posteljina ima elegantne dekorativne elemente i dizajn koji se ne može pronaći posvuda. Za proizvodnju poplina uzimaju se najkvalitetnije sirovine, zbog čega je tkanina vrlo nježna i lijepa. Poplin je tanak, ali istovremeno i vrlo izdržljiv materijal koji će dugo zadržavati svoj originalni estetski izgled. Za razliku od satena, poplin ima prirodan, malo izgužvani izgled zbog isprepletanja debelih i tankih niti. Mekan je i nježan na dodir bez obzira na visoku gustoću tkanja. Zahvaljujući svojim karakteristikama, poplin je pogodan i praktičan za bilo koju sezonu te ne zahtijeva posebnu njegu.

kako posteljina utječe na san

kako posteljina utječe na san

kako posteljina utječe na san

Posteljina od prirodnih pamučnih vlakana

Satin Home nudi i posteljinu od ranforce, materijala koji nije široko predstavljen na hrvatskom tržištu. To je inovativni materijal od prirodnih pamučnih vlakana koji je izvorno razvila turska tvrtka tekstila za proizvodnju posteljine. Posteljina od ranforce odlikuje se po povećanoj gustoći tkanja, glatkoj teksturi i intenzivnim bojama. Ova posteljina može podnijeti velik broj pranja i sačuvati svoj estetski izgled. Satin Home ima velik izbor modernih i nestandardnih dezena.

kako posteljina utječe na san

kako posteljina utječe na san

Foto: PR