KAKO POSTATI I OSTATI bogat

by | 3 rujna, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

U istraživanju navika bogatih ljudi, Thomas C. Coreley intervjuirao je 233 imućne osobe s godišnjim prihodom od najmanje 160.000 dolara i 3,2 milijuna vrijednom imovinom.

Došao je do zaključka da se imućnost svodi na dvije stvari:
1. Stjecanje bogatstva.
2. Očuvanje stečenog bogatstva.

Prvi korak u zgrtanju bogatstva je stvaranje određenih navika.

Rast na dnevnoj bazi
Samounaprjeđenje je odlika svih milijunaša. Čitaju najmanje 30 minuta dnevno kako bi povećali svoje znanje. Uz to, značajan dio vremena posvećuju vježbanju i usavršavanju svojih vještina.

Postavljanje ciljeva
Bogati svakodnevno rade određene korake kako bi ostvarili svoje snove. Zamislite svaki san kao prečku na ljestvama. Vaš idealni život ostvarit će se kada se popnete na vrh tih ljestava.

Štednja
Oko 94 % bogatih ljudi stavljalo je najmanje 20 % svojih prihoda na štednu knjižicu puno godina prije nego što su postali bogati. Ušteđevinu su koristili za dobro promišljene investicije.

Procjena rizika
Oko 51 % samostvorenih milijunaša procjenjivalo je rizike pri ulaganju svoga vremena i novca.

Optimizam
Oko 71 % samoostvarenih milijunaša iskazalo je optimističan stav prema životu. Njihov optimizam zarazio je i sve ljude koji su ih okruživali i postali su magneti za druge ljude orijentirane ka uspjehu.

Otvorenost uma
Otvorenost prema novim idejama, novi načini obavljanja stvari i otvorenost za mišljenja drugih ključni su za učenje i rast. Morate izrasti u osobu koja trebate biti kako biste postali uspješni.

Završavanje započetog
Bogati ne odustaju. Drže se nečega dok ne uspiju, bankrotiraju ili umru.

No, gomilanje bogatstva samo je jedan dio jednadžbe. Očuvanje bogatstva također zahtijeva određene navike. Ovo su neke od navika koje vam trebaju da biste ostali bogati.

Ulaganje imovine
Kako biste očuvali bogatstvo, potrebno je pametno ga ulagati u dionice, nekretnine i druge poslovne prilike.

Ostavljanje dijela bogatstva za mirovinu
Oko 10-20 % vaših prihoda trebalo bi ostavljati za mirovinu.

Praćenje potrošnje
Praćenje vaše potrošnje pomaže vam napraviti prilagodbe u trošenju. Ako ne pratite svoju potrošnju, moglo bi se dogoditi da vam se trošenje otme kontroli i brzo izgubite teško zarađenu imovinu.

Izbjegavanje spontanih i emocionalnih kupnji
Nikad nemojte trošiti impulzivno. Spontana ili emocionalna kupnja ubrzo će izgubiti na vrijednosti i naći ćete se s nečim od čega nemate nikakve koristi.

Život ispod standarda
Ovo će vam pomoći da izbjegnete zamku koja vas može stajati bogatstva. Bez obzira na to koliko imali, nemojte mijenjati svoj način života. Nemojte trošiti na stvari koje ne trebate. Živite skromno i jednostavno.

Nikada nemojte zaboraviti da su dva koraka do bogatstva. Igra ne završava stjecanjem bogatstva. Morate stvoriti navike bogatih kako biste zadržali stečeno.