Kako jednom zauvijek pobijediti strahove?

by | 11 rujna, 2020

Najbolji način za prevladavanje straha je uranjanje u njega? Možda postoji još nekoliko mogućnosti.

Čega se bojite? Stomatologa, pauka ili možda mišljena drugih ljudi, gubitka posla ili biti samima? Strah je zaštitna funkcija tijela. U redu je bojati se jer ne bojati se nije najsigurnija opcija. Ali, kad vas osjećaji uzbuđenja i anksioznosti preuzimaju, to je problem. Ako slavina curi u kuhinji, zanemarujete li je? Ne, nazovete vodoinstalatera i riješite problem. Strah vas “jede” iznutra, šteti vašoj psihi, ne dopušta vam da živite slobodno, onako kako želite. Pripremili smo vam savjete koji će vam pomoći da prevladate taj osjećaj i počnete donositi nove odluke.

Saznajte više o strahu

Promislite, čega se bojite? Donošenje odluka, samog postupaka ili posljedica te odluke? Da biste razumjeli osobu, trebate joj se okrenuti licem u lice i vidjeti kakva je zapravo. Kad stojite ravno pred strahom, vidjet ćete detalje koje prije niste primijetili. Zamislite u glavi sliku onoga čega se bojite, dodajte joj sve boje. Možda stvari i nisu tako loše? Sjetite se, upoznavajući neprijatelja, odnosno strah, bolje ćete razumjeti kako mu se oduprijeti.

Mislite pozitivno

Mašta omogućuje razvoj kreativnosti i razmišljanje izvan okvira. Ali, može igrati i okrutnu šalu čineći vas da razmišljate o negativnim stvarima. Mašta može pojačati strah, uvući se u vašu glavu i stvoriti najgori ishod događaja. Umjesto da maštu pustite da vas vodi kroz mračne hodnike straha, upotrijebite ju da nadvladate svoju anksioznost. Opustite se, zatvorite oči, zamislite neugodnu situaciju i onda je “osvijetlite” pozitivnim detaljima. Bojite se stomatologa? Doživite trenutak odlaska zubaru, sjetite se mirisa, zvuka i učinite da slika u vašoj glavi bude što pozitivnija. Počnite tražiti opcije kako možete izaći iz ove situacije kao pobjednik. Na primjer, razgovarajte sa svojim zubarom o lijepom vremenu, zamislite sve komplimente koje ćete dobiti na temelju svog lijepog osmjeha i onaj trenutak olakšanja kad napokon riješite problem sa zubom. Zapamtite, nema očajnih situacija.

Usredotočite se na disanje

Disanje je važnije nego što to mislite. Kad je osoba u panici, počinje brzo disati. Kratki dah pokreće niz negativnih reakcija u tijelu koje se brzo pretvaraju u napade anksioznosti. Ključ za savladavanje je kontrola disanja. Osjećate prve znakove uzbuđenja? Usredotočite se, duboko udahnite i zatim polako izdahnite. Napominjemo da izdah treba biti duži od udisaja. Ovo je trik koji će omogućiti tijelu da se fizički smiri, a glava da prestane razmišljati o posljedicama.

Motivirajte se

Razmislite kako možete zahvaliti sebi što ste pobijedili svoj strah. Razmišljajte izvan straha. Bojite se voziti automobil? Zamislite da vozite kabriolet kroz sunčanu Kaliforniju. Da, teško je nacrtati tako živopisnu sliku kada kiši izvan prozora. Morate shvatiti da ćete za svoj rad uvijek biti nagrađeni. Odaberite cilj za sebe i raščlanite ga na male pod ciljeve. Prohodajte prvih 100 metara, a zatim ćete pretrčati narednih 1000. Redovito praveći male korake, postići ćete željeni rezultat i to uvijek, ali baš uvijek.

IZVOR: ECLECTIC.HR

Foto: Cottonbro / Pexels