Zbog straha ne činite ono što želite? Izborite se s tim na jednostavan način

by | 5 ožujka, 2021
kako pobijediti strah

Iako sastavni dio života, strah je životni suputnik od kojeg gotovo svi bježimo i o kojem govorimo s negativnim predznakom.

No bez obzira na to što ne volimo osjećati nemir koji strah donosi te neizvjesnost o ishodu situacije koju želimo promijeniti, strah će biti prisutan u našim životima, a osobito za vrijeme donošenja velikih odluka. Bojimo se uglavnom nepoznatih stvari te onih stvari, situacija i ljudi s kojima otprije imamo negativna iskustva. No iako posve normalna emocija, strah je ono što nas često koči u velikim životnim naumima. Ponekad zbog straha šutimo ljudima čije nam se ponašanje ne sviđa. Ponekad ostajemo s osobama s kojima se ne vidimo u budućnosti.

Ponekad pristajemo na loše uvjete na poslu jer se bojimo da nećemo dobiti drugi. Danas, kad je strah rasprostranjeniji no ikad, o toj se emociji govori premalo. Pandemija, koja mijenja našu stvarnost već godinu dana, hoda ukorak sa strahom koji tu stvarnost dodatno oblikuje. Kako bi normalizirala strah te maknula sramotu i osjećaj krivnje koji ga prate, spisateljica i novinarka Luvvie Ajayi Jones napisala je knjigu Professional Troublemaker: The Fear-Fighter Manual. U knjizi je opisala vlastite te strahove svojih predaka, pokušavajući olakšati svakom čitatelju i čitateljici te im pomoći u borbi protiv strahova koji ih koče u životu.

U intervjuu za Self, Jones je naglasila kako postoji vrlo lak način na koji se svaka osoba može izboriti sa strahom te kako je i sama odbijala brojne poslovne ponude i prilike upravo zbog toga što se bojala. Prema njezinim riječima, iz suočavanja sa strahovima uvijek izraste nešto veliko, stoga ne trebamo dopustiti da nas on koči. Činjenica je da nam strah često ukazuje na opasnosti te nas upozorava. No postoje situacije kad nismo u opasnosti i kad se bojimo samo zato što osjećamo nelagodu zbog nepoznatog.

Što učiniti kad nas strah koči od donošenja velikih životnih odluka?

“Život u svijetu u kojem ne smijemo napustiti domove zbog opasnosti koja vani vreba u obliku virusa otvara oči kad su u pitanju druge vrste strahova. Ista nas stvar drži na rubu provalije i ne dopušta nam da skočimo bez padobrana, da ne idemo van bez maske i da ne pitamo za povišicu. Ne trebamo “izazivati” sustav koji se suočava s krizom. No pandemija i svi strahovi koji su nam se uvukli u kožu naučili su me da ne osjećamo strah bez razloga. Isto tako, naučili su me da nismo uvijek u opasnosti, nekad jednostavno osjećamo nelagodu i strah od nepoznatog”, izjavila je Jones. Da biste naučili razlikovati strah (opasnost) od nelagode, Jones savjetuje da sve jednostavno stavite na papir. Sve što trebate je:

  • Napisati što želite učiniti
  • Napisati zašto se toga bojite i što vas koči
  • Napisati najgore posljedice koje vam se mogu dogoditi ako to učinite.

Najčešće mislimo da će nam odluke kojih se bojimo promijeniti život u potpunosti te na iste gledamo kao na opasnost. No istina je nešto drukčija, a ishodi najčešće nisu toliko dramatični koliko ih zamišljamo u svojim glavama. Bitno je znati da je strah normalna emocija koje se nitko ne bi trebao sramiti, no s kojom bismo se itekako svi trebali uhvatiti ukoštac.

Foto: Kinga Cichewicz/Unsplash