Perilica rublja mora se održavati – ovo su stvari koje trebate napraviti svaki mjesec

Rublje vam se ne pere kako biste željeli? Imamo savjete kako očistiti perilicu rublja

by | 6 prosinca, 2022
perilica rublja

Ako postoji stvar u kućanstvu koju koristite svakodnevno, posebice ako imate malu djecu, onda je to definitivno perilica rublja. Neizostavna je u baš svakom kućanstvu, a to znači da o njoj valja brinuti i održavati je kako bi bila energetski učinkovita i ispravno radila.

Vjerujemo da se ne želite dovesti u situaciju da se perilica pokvari i da danima čekate na majstora koji će je popraviti te upravo zato donosimo savjete kojih se bitno držati kako biste produžili njezin vijek trajanja.

Najbolji savjeti kako održavati perilicu rublja

Što je bitno kod održavanja perilice rublja?

Svaki kućanski aparat ima svoj rok trajanja, i iako je taj rok danas kraći nego što je bio prije, uz dobre smjernice možete utjecati na njezinu kvalitetu. Istovremeno, to znači i bolje oprano rublje.

Budite svjesni da se u perilici nakupljaju nečistoće, ostaci deterdženata i omekšivača koji mogu utjecati na njezin rad, a to istovremeno dovodi do naslaga plijesni, bakterija i gljivica. One se nakupljaju na gumi i unutrašnjoj stijenki perilice, a najčešće ćete to prepoznati po tome što će vaše rublje imati ustajali miris.

Nakon svakog pranja obavezno uklonite vodu koja se zadržala na gumi od vrata perilice jer je upravo to podloga za razvoj bakterija. Tu vodu možete jednostavno prebrisati suhom krpom, a obavezno ostavite vrata od perilice rublja i spremnik za deterdžent i omekšivač otvoren nakon pranja kako bi se sve to u potpunosti osušilo. Nakon korištenja stroja, vlaga od mokre odjeće i protok vode uzrokuju nakupljanje vlage koja može uzrokovati rast i razmnožavanje plijesni, pa je upravo to najveći razlog zašto je važno ostaviti vrata otvorena za cirkulaciju zraka, ali i obrisati ih suhim ručnikom.

Iako ponekad niste u mogućnosti, preporuka je da odmah nakon pranja rublje izvadite iz perilice kako ne bi dugo stajalo unutra i poprimilo “neugodan” miris.

Ako i nakon pranja osjećate da odjeća ne miriše, to je alarmantan znak da nešto trebate napraviti. Pokušajte ne pretjerivati s dozama omekšivača i deterdženta za pranje rublja, jer su upravo i oni leglo bakterija pošto se nakupljaju u perilici.

Jednom mjesečno obavezno stavite perilicu na pranje tako što ćete u bubanj za omekšivač dodati ocat, a direktno u bubanj sodu bikarbonu te uključiti na najvišu temperaturu s ispiranjem. Alkoholni ocat će razgraditi kamenac koji se nakupio.

perilica rublja

Također, preporučuju se korištenje alkoholnog octa, destilirane vode i odabranog eteričnog ulja umjesto omekšivača. To je zasigurno prirodnija alternativa kupovnim omekšivačima, a nakon toga će vam rublje biti mekano.

Najbolji i najsigurniji način kako možete očistiti dozirnu posudu jest da je izvadite i namočite u alkoholni ocat na pola sata te očistite sodom bikarbonom u toploj vodi. Četkicom za zube možete izribati sve nečistoće i teško dostupna mjesta. Pripazite da i s ovim “domaćim” proizvodima za čišćenje ne pretjerate u količini koju stavljate.

Obavezno se pobrinite za to da počistite filter perilice prema uputama proizvođača jer se i tamo nakupljaju nečistoće iz rublja.

Koliko često treba brinuti o perilici rublja?

Kako biste spriječili nakupljanje plijesni i neugodne mirise, jednom mjesečno obavezno u bubanj stavite dvije čaše octa i stavite na pranje na najvišoj temperaturi.

Kod svakog pranja pazite na količinu rublja koju stavljate u bubanj jer i to utječe na njezin rad te uvijek perite na odgovarajućoj temperaturi. Dozirnu posudu operite barem jednom u dva mjeseca, a gumu obrišite obavezno nakon svakog pranja.

Sumirano, vaša perilica rublja će trajati duže ako:

  • pripazite na količinu omekšivača i deterdženta koji stavljate
  • nakon pranja ostavljate otvorena vrata perilice
  • nakon pranja obrišite gumu na vratima
  • jednom mjesečno očistitite bubanj uz pomoć octa i sode bikarbone
  • redovito čistite filter
  • povremeno koristite ocat umjesto omekšivača
  • obavezno prije stavljanja na pranje ispraznite sve džepove
  • grudnjake perite u posebnoj mrežastoj vrećici
  • pripazite na količinu rublja koju stavljate
  • izvadite rublje odmah nakon pranja.

Nemojte zanemarivati postupke održavanja, već je redovito čistite i pravilno koristite, posebice ako radi na dnevnoj  bazi.

Time ćete utjecati na njezinu učinkovitost, ali i vijek trajanja, a ovo su zasigurno savjeti koji će perilicu držati u dobrom stanju godinama!

Foto: Liudmila Chernetska iStock/Getty Images Plus via Getty Images; evgenyatamanenko iStock/Getty Images Plus via Getty Images