Dugu kosu sada nose i žene u 50-ima – i izgledaju fantastično!

Zbogom pravilima

by | 14 ožujka, 2023
Duga kosa više nije rezervirana samo za made

Od pospremanja bijele odjeće na kraju ljeta do izbjegavanja monokromatskog šminkanja, neka stilska pravila stvorena su da bi se kršila. Među njima je i tradicionalno mišljenje da žene iznad određene dobi trebaju nositi isključivo kratke frizure. Ulaskom u četvrto i peto desetljeće života, razgovor o “prikladnim” frizurama često uključuje skraćivanje njihovih dosadašnjih frizura. Nasreću, ovi zastarjeli običaji više ne drže vodu.

Prema neslužbenoj anketi koju su proveli frizeri brenda John Frieda, porast je broja žena u 50-ima koje žele šiške i pramenove – i sve to na njihovu dugu kosu. Nakon određene dobi, duga kosa postaje znak osobnosti i prepoznatljivosti, poput robusnih naočala u stilu Iris Apfel ili žarkocrvenog ruža.

Helen Mirren, koja na crvenom tepihu pokazuje svoje samopouzdanje i odvažnost; uvijek ležerna i elegantna Demi Moore, koja sa svojih 60 godina nosi kosu do struka; supermodel Kristen McMenamy sa svojom dugom platinastom grivom samo su neki od primjera.

No vi ne morate koračati crvenim tepihom da biste sa samopouzdanjem nosili svoju dugačku kosu i u 50-ima. No, starenjem, od esencijalne važnosti postaje bogata njega koja će omekšati prirodno grublju teksturu sijede kose i vratiti joj mekoću.

Kako njegovati dugu kosu

Ako bojite svoju kosu poput Demi Moore, pramenove uz lice, debljine oko jednog centimetara, obojite u nijansu koja je za pola nijanse svjetlija od ostatka vaše kose. Time ćete ublažiti da tamna boja djeluje pregrubo, a kosa preravno, odnosno djelovat ćete mladolikije. Njegujuće maske, šamponi i profesionalni tretmani koji kosi daju mladenački sjaj i mekoću su must.

Ako pak želite dugu, sijedu kosu poput Helen Mirren, slijedite ista pravila između termina kao i za obojenu kosu. A svoj uobičajeni šampon zamijenite tzv. ljubičastim šamponom s ljubičastim ili plavim pigmentom koji će neutralizirati žute tonove na kosi. Ipak, nemojte pretjerivati jer vaša kosa može izgubiti sjaj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jody Day (@apprenticecrone)

Konačno, pravilo o redovitom šišanju kose, da bi vaša kosa brže rasla i izgledala bujnije, ne mijenja se bez obzira na dob. Ako nosite dugu kosu, frizeri savjetuju da podšišate vrhove svaka četiri do šest tjedana kako bi osigurali da ostanu zdravi. Tako sprječavate pucanje i oštećivanje kose. Drugim riječima, ako su vrhovi vaše kose zdravi, cijela će vlas duže biti zdrava i lijepa.

Pročitajte: Kako prijeći iz obojene u sijedu kosu: od dekoloracije do njege

Foto: iStock/Getty Images Plus