Čak 71 posto odraslih ima osjetljivu kožu: Evo kako je njegovati od glave do pete

Umirite svoj ten

by | 7 prosinca, 2022
Kako njegovati osjetljivu kožu

Bilo da je vaša koža masna, suha ili sklona aknama, novo izvješće koje je proveo Aveeno sugerira da 71 posto odraslih osoba ima osjetljivu kožu – što je porast u odnosu na 55 posto, rezultata dobivenog prije dva desetljeća.

Američko istraživanje bilo je dio online ankete u kojoj je sudjelovalo 1000 sudionika, 800 žena i 200 muškaraca, u dobi od 18 do 65 godina s rasponom etničkih pripadnosti. Provedeno je na ljudima koji su sami za sebe rekli da imaju probleme s kožom.

Premda svatko subjektivno procjenjuje svoj izgled i stanje kože, stručnjaci osjetljivu kožu definiraju kao neugodan osjetilni odgovor kože na podražaje koji ne bi smjeli izazvati reakcije. Pojačana osjetljivost obuhvaća niz problema koji uključuju reakciju na vanjske stresore iz okoliša, kozmetički proizvod ili sastojak ili simptom neke kožne bolesti.

Rezultati studije pokazali su da potrošači vjeruju da stres i sastojci iz kozmetičkih preparata uzrokuju većinu njihovih kožnih reakcija. Ispitanici koji su identificirali svoju kožu kao “izuzetno osjetljivu” imaju 200 posto veću vjerojatnost da će dobiti ekcem, rozaceju, akne ili alergije od onih koji su identificirali svoju kožu kao blago osjetljivu, pokazalo je istraživanje.

Dakle, ako ste jedan od 71 posto ljudi koji ima osjetljivu kožu, niste jedini. U nastavku pronađite kolekciju najbolje preparativne kozmetike za njegu i umirenje osjetljive, suhe ili reaktivne kože cijelog tijela.

 

Pročitajte: Anamarija Pažin Morović: Što je svjesna njega kože i kako je prakticirati?

Foto: iStock/Getty Images Plus, PR