Kako jogu i mindfulness uistinu uklopiti u često kaotičnu svakodnevicu

Piše Tena Rebernjak

by | 19 svibnja, 2024
tena rebernjak

Često od vas čujem da biste voljeli prakticirati jogu i meditaciju, ali nemate vremena. Razumijem to – kada dan krene i zarola se, jedno vuče drugo i vozi nas u svojem smjeru. Često nam dođu misli poput: “Joj, nisam stigla ujutro, ma stići ću popodne”. A onda popodne bude neki novi kaos i smak svijeta koji rješavamo pa pomislimo: “OK, navečer ću”. Navečer smo, naravno, preumorni te još moramo počistiti i pripremiti se za sutra. I tako svaki dan.

Želja za jogom jest potreba za vremenom za sebe na kvalitetan način, za malo introspektive da se sjetimo pravih vrijednosti te resetiramo tijelo i um.

Praksa je hrana, daje nam veselje i smisao za sve ostalo te kapacitet da budemo dobro s drugim ljudima. To je vrijeme jako važno, poriv našeg bića da ostanemo zdravog duha u zdravom tijelu, što je osnovno. S obzirom na to da je u nekim fazama teško odvojiti mirnih sat vremena i organizirati se, voljela bih vas motivirati na to da jogu i mindfulness ukomponirate u svakodnevni život i svakodnevne radnje. To je namjera ovog projekta.

Kad sam bila mlađa, moja praksa joge trajala je oko dva sata, uz dodatnu redovitu meditaciju svaki dan. To je bio neki ideal – joga u kojoj se skroz do kraja “izjogiraš i meditacija u kojoj “ideš dalje”. Sada sam otpustila sve ideale, uzimam što mogu i zahvalna sam na tome više nego što sam bila kad sam “imala sve uvjete kako treba”. Sad je sve kaotično, ali puno iskrenije, više dolazi iz moje prave potrebe za pokretom, dahom i otvorenošću, a manje iz onoga što bih trebala postići ili biti. Sada sam uronjena u Samsaru, koprcam se rukama i nogama, ali živim, sada sam majka. Naravno, Samsara je bila moj milje i prije, ali taj mi je prividni red davao osjećaj da sam malo iznad, malo “spašena”. Ha, ha, kako sam bila slatka…
Hoću reći, ako živite kaotično, samo se opustite, tu ste, stigli ste.

Bitno je dobro namjestiti namjeru iz koje djelujemo pa će i jedna minuta imati stopostotnu vrijednost.

Prvi korak jest otpustiti ideje kako bi stvari trebale biti da bi bile dovoljno dobre, da si prestanemo stavljati zelenu kvačicu kad ispunimo svoja očekivanja, ne mora biti sve ili ništa.

Drugo je vidjeti svoje obveze kao vrijeme za sebe. Dok perem suđe ili vješam veš, osvijestim kako sam namjestila tijelo, kako dišem, kakav mi je izraz lica, s kime se svađam u glavi, što se događa? Pitam se: “Kako mogu promijeniti svoje stanje i biti opuštena, otvorena da s lakoćom radim to što radim”? Ideja je da prebacimo sliku o praksi joge od “mojih sat vremena u paralelnom svemiru” u “sada” i “ovdje”.

Ionako nema drugog, boljeg vremena da budemo mindful nego što je ovaj sadašnji trenutak. Ionako je naša praksa zapravo otpustiti identifikaciju s onime kako mislimo da bi stvari trebale biti i uživati u poniznosti služenja kroz svakodnevne radnje.

Želja za praksom, spoznajom i napretkom jest goruća žudnja i zato ju je bolno odgađati dok čekamo savršene uvjete.

Dobra vijest je da nam ne trebaju nikakvi drugi uvjeti – ovo što se sada događa najplodniji je teren za mindfulness, samo mu se trebamo otvoriti. Jedino što nas sprječava jest ideja da treba biti nekako drukčije pa da bi onda to bilo dobro vrijeme za praksu i za “moj mir”.

Meditacija je tiha refleksija, ali ne mora biti tiho ono što reflektiramo, nego je tih onaj tko reflektira.

Ne trebamo mir za mindfulness. Trebamo se SJETITI osvijestiti što sada osjećamo, raširiti pažnju oko onoga što je skuplja, dozvoliti da bude što je te djelovati iz jasnih namjera. U tom stavu je mir. Bez njega je borba. Na taj smo način pozvani prakticirati u svim uvjetima i situacijama jer naša pažnja uvijek može biti šira od onoga što se događa, možemo probuditi zdrav odnos i nježnost prema sebi. Što se više puta sjetimo i primijenimo te principe u svakodnevnim radnjama, postat će nam lakše tako živjeti i mindfulness prerasta u naviku. Znate da i nakon prosvjetljenja treba rezati drva i nositi vodu, kao što kaže *Zen poslovica. Drugim riječima i nakon što dosegnemo ono za čime težimo, svakodnevni život je svakodnevni život.

Nemojte misliti da je sada u moderno doba život preubrzan za to da biste mogli meditirati. Istina je da imamo dosta obveza i stresa, ali zato imamo perilice rublja, posuđa, kuhala, pelene… Život je i prije bio pun obveza, ali uz njih se moralo i ribati plahte, jahati magarce, cijepati drva i slično. Tako da nemamo izgovora, sada se ipak živi lakše. Tko uistinu želi i ima jak poziv u sebi  prakticirat će jogu SAD.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tena Rebernjak / Yoga teacher (@tenayoga)

Joga je “sad”

Ideja ovog projekta jest prisjetiti se da nam je praksa dostupna u svakom trenutku i motivirati da uložimo malo pažnje i truda za uspostaviti zdravi stav. Gradimo kulu od malih kockica, redamo “mindful” trenutke i malo po malo sagradit ćemo dvorac. Zaigrajmo se sa sobom i svojim umom te uzmimo stvari manje kruto, ozbiljno i nepromjenjivo.

Projekt se dijeli u tri grane: Yoga sad, Yoga dok i Mali buda. Sve tri kratki su videi u kojima u jednoj minuti pokažem vježbu ili dam mindfulness savjet, a vi ste ih pozvani implementirati na kreativan način u vašem stilu. Videe dijelim na mojem Instagram profilu u obliku “reelova” i “storija” te na YouTube kanalu u obliku “shortova”.

YOGA SAD

Joga nam je uvijek dostupna, dignemo se odmah i napravimo nešto malo za sebe. Pokrenemo svoju energiju s jednom ili par jednostavnih vježbica, malo prodišemo i protegnemo se jer, vjerujte mi – i malo puno znači. Polako probudit ćete apetit za vježbanjem, prebroditi lijenost, osjetiti gušt pokreta i zdravlje u svojem tijelu. Kad apetiti porastu, priključite se mojem redovnom programu online joge.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tena Rebernjak / Yoga teacher (@tenayoga)

YOGA DOK

Dok radimo svakodnevne radnje možemo se namjestiti tako da vježbamo, a ne da umaramo svoje tijelo. Kroz nekoliko jednostavnih savjeta pokazujem vam kako možete zaigrano vježbati za vrijeme dok obavljate svoje dnevne radnje. Dosta “kućnih poslova”, primjerice uključuje sagibanje i dizanje, pa pritom pazimo da se pravilno namjestimo tako da liječimo leđa i jačamo gluteuse umjesto da nas nakon obavljenog zadatka tijelo još više boli. Igrajte se i probajte.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tena Rebernjak / Yoga teacher (@tenayoga)

MALI BUDA

Malo mudrosti za odmah primijeniti. Mindfulness u prijevodu s Palija doslovno znači sjetiti se ispravnih uputa, onih koje nas vode prema emotivnom i mentalnom zdravlju. Sjetiti se u pravom trenutku kako da si dozvolimo osjetiti, kako pristupiti i riješiti problem – kakav odnos zauzeti. Mindfulness nas prisjeća da budemo plemenito biće koje ne djeluje iz reaktivnih i sebičnih poriva, već onih prožetih sviješću i promišljenosti s puno pažnje. Suosjećajno, empatično i mudro. Uzmite savjete koji vam pomažu i koristite ih, ovo je znanje naše ljudsko bogatstvo i pravo svakoga od nas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tena Rebernjak / Yoga teacher (@tenayoga)

*Zen poslovica: “Prije prosvjetljenja; cijepati drva, nositi vodu. Nakon prosvjetljenja; cijepati drva, nositi vodu.”

Tekst: Tena Rebernjak

Sve o Teni i njezinim online vježbama joge možete pronaći na službenoj stranici.