Situacija u SAD-u potaknula vas je na to da pomažete i na lokalnoj razini? Donosimo popis adresa koje će vam trebati

by | 6 lipnja, 2020

Val dobrote koji se pokrenuo zbog nepravde koja se događa u SAD-u te rasizma koji je oduvijek prisutan u toj zemlji, ali i diljem svijeta, još nas je jednom sve na neki način ujedinio.

Osjeća se, više nego ikad, zajedništvo i želja za promjenama. Važno je razumijeti da svatko u ovakvim situacijama pomaže na svoj način, bilo da je riječ o vlastitoj edukaciji, promišljanju, doniranju, potpisivanju peticija, širenju informacija na društvenim mrežama ili javnom progovaranju o gorućim problemima te protestiranju. Kad je riječ o marginaliziranim skupinama, upravo razgovorom, doniranjem i volontiranjem pomažete više nego što mislite, a ova svojevrsna revolucija koju je pokrenuo niz nemilih događaja, trenutačno se odvija u cijelom svijetu, koji zahtijeva promjene. Boreći se protiv rasizma u Americi, ne poričemo probleme koji se događaju i na našem području, no kada gori jedna kuća, prvo nju treba početi gasiti. Gašenjem rješavamo globalni problem, ne samo američki problem, te ukazujemo na sve ono što se događa još uvijek i kod nas. Problema, diskriminacije i omalovažavanja ima diljem svijeta, broj manjinskih i ugroženih skupina u pojedinim državama je sve veći, a volontera i donatora za organizacije koje im pomažu uvijek nedostaje.

Ako se zbog situacije u Americi osjećate bespomoćno ili ste pak već donirali ili potpisali koju peticiju no želite nastaviti činiti dobro, u nastavku vam donosimo popis lokalnih adresa na kojima također možete donirati, uključiti se u volontiranje i pomoći onima kojima to najviše treba. Jedna aktivacija s ciljem promjena ne isključuje drugu, a nastaviti se boriti protiv nepravde moramo i kad sve “utihne” na društvenim mrežama.

Pomoć za izbjeglice i migrante na području Velike Kladuše

Možete donirati na lokaciji Ilica 29, Zagreb, od ponedjeljka do petka od 12 do 16 sati potrepštine za one kojima trenutačno najviše trebaju. Najnužnije potrepštine su: ruksaci, konzervirana i dugotrajna hrana, vreće za spavanje, šatori, deke, zavoji, gaze, dezinfekcijska sredstva, prva pomoć, polovni mobiteli, punjači i prijenosti punjači, te mušku obuću 40-44. Kontakt brojevi su: Mia 099 287 18 77; Marijana 095 352 1158

Autonomna ženska kuća

Programi, projekti i kampanje Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) ovise i o vašim novčanim prilozima. Vašom donacijom značajno pomažete rad AŽKZ-a u korist žena i njihove djece koje/koja su preživjele/a nasilje. Pomažete da nastave kontinuirano i kvalitetno raditi na širenju svijesti o nasilju protiv žena kao teškom kršenju ženskih i ljudskih prava te da utječemo na poboljšanje zakonske zaštite.

SOS Dječje selo

Od prvog dana rada, SOS Dječje selo Hrvatska brine se o djeci bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, neovisno o njihovoj rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti, pružajući im ljubav, sigurnost i dom. Osim donacija, možete se uključiti i u volontiranje.

Dječji domovi

Postoje brojni dječji domovi osim onoga u Nazorovoj koji trebaju našu pomoć. Ne mora biti riječ o financijskoj pomoći, to mogu biti i donacije za djecu od 0 do 21 godine. Možete donirati odjeću, obuću, igračke, školski pribor, kozmetiku, tehničke uređaje (TV, DVD, video i dr.). Možete sponzorirati ili organizirati ljetovanje, zimovanje, izlete, odlazak u kino, koncerte, sportske događaje i sl. Možete sponzorirati jedno ili više djece. Ako želite biti korisni i pomoći djeci u domovima, javite se u dom ako vam psihofizičko stanje omogućuje bavljenje djetetom i ako ste kroz duže razdoblje spremni minimalno dva puta tjedno izdvojiti po dva sata za rad s jednim djetetom ili grupom djece. Više informacija na linku.

Portal Dobrote

Portal Dobrote je humanitarni portal, odnosno mjesto gdje dobri ljudi neovisno o društvenom statusu, pomažu onim članovima našeg društva kojima je pomoć najpotrebnija. Cilj im je ujediniti nas u dobrim djelima jer osnovani smo s ciljem društvene korisnosti unutar i van Republike Hrvatske te u svim životnim situacijama. Konstatno izbacuju nove projekte u koje se svakako možete uključiti i volontirati. Više informacija na linku.

Mali zmaj

Društvo za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece Mali zmaj – Zagreb organizira brojne projekte koji pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Radu udruge može se pomoći na nekoliko načina: donacijama (novčanim ili donacijama rabljene odjeće, igračaka, higijenskih potrepština itd), sudjelovanjem u aktivnostima kao volonter ili član. Poslovi u kojima sudjeluju volonteri i/ili članovi širokog su spektra i nude mogućnost uključivanja u rad udruge svima koji to žele. Više informacija na linku.

Građansko društvo Crvenog Križa Rijeka

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka prikuplja donacije u odjeći i obući te raspodjeljuje pomoć potrebitima. Pomoć se može donirati i podići u skladištu na Mlaci, za kojeg Grad Rijeka osigurava prostor bez naknade. Također, Crveni križ povremeno organizira sabirne akcije po različitim lokacijama u Rijeci, najčešće u suradnji s mjesnim odborima. Između ostalog sada, u lipnju možete pomoći i donacijom krvi, te podjelom paketa za one koji su ostali bez posla tijekom koronavirusa. Više informacija na linku.

Volonterski centar Zagreb

Ako vas zanima volontiranje u Zagrebu, Volonterski centar Zagreb vam nudi različite projekte, a najčešće ih dijelimo prema njihovom trajanju. Kod njih možete saznati više o dugotrajnom volontiranju, volonterskim radnim mjestima koja su trenutačno slobodna i uvjetima rada, dobiti dodatne informacije ili proći koju od naših radionica koje vam nude pripremu za volontiranje. Rade s više od 30 različitih udruga i ustanova tako da će vas neki od njih zasigurno zaintrigirati te i prije nego što primijetite, već ćete se naći na prvom razgovoru sa supervizorom! Možete postati Moj prijatelj volonter djetetu u domu Antun Gustav Matoš, pomoći oko održavanje Internet stranice udruge koja štiti djecu s malignim bolestima, pomagati u održavanju kreativne radionice u centru za kulturu, pomagati u učenju Romskoj djeci…

RTC Zagreb

RCT ZAGREB je neovisna, humanitarna i neprofitna organizacija koja se bavi pružanjem psihosocijalne podrške osobama u nepovoljnom položaju. Psihosocijalna pomoć i podrška osobama u stanju kroničnog stresa, traumatiziranima i žrtvama mučenja koja ima za cilj rehabilitaciju, socijalnu integraciju i unapređenje njihove kvalitete života, prevencija i rana identifikacija osoba u stanju psihosocijalnih potreba s naglaskom na traumatizirane i na žrtve mučenja, psiho-socijalna pomoć i poboljšanje kvalitete života ranjivih skupina (djece, žene, stari, osobe sa invaliditetom, manjine, prognanici, izbjeglice, povratnici u RH, azilanti) osobito u područjima RH s manje mogućnosti itd. U linku saznajte više informacija o aktualnim projektima na kojima možete volontirati.

LORI

Udruga LORI osnovana je 19. listopada 2000. i djeluje u Rijeci. Cilj udruge je informiranje i senzibiliziranje javnosti za prihvaćanje pripadnica/ka seksualnih i rodnih manjina (lezbijke, gay muškarci, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe – LGBTIQ), uklanjanje predrasuda i homo/bi/transfobije, ukidanje diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije, rodnog/spolnog identiteta i/ili rodnog izražavanja te ostvarenje stvarne jednakosti pred zakonom. Konstantno organiziraju razne projekte na kojima možete pomoći donacijama i volontiranjem. Više informacija na linku. Slične udruge i projekte možete pronaći na: Iskorak, Zagreb Pride, CroL, …

Foto: Unsplash