Nakon što ovo pročitate, drukčije ćete gledati na svoju e-cigaretu

Možda je vrijeme da kažete zbogom "vapingu"

by | 3 svibnja, 2023
Utjecaj e-cigareta na kožu

Još uvijek traje rasprava o tome je li vaping bolji ili lošiji od pušenja cigareta. No sve je više dokaza da e-cigarete – poznate i kao vape – imaju niz negativnih učinaka na zdravlje, ali i na ljepotu.

Elektronske cigarete sadrže niz sintetičkih kemikalija koje oštećuju kožu, upozoravaju svjetski stručnjaci. Prema izjavi dr. Mervyna Pattersona za časopis Glamour, vaping, baš kao i pušenje cigareta, u organizam unosi stotine toksina. Da spomenemo samo neke, to su: formaldehid, nikotin i derivati nikotina, propilen glikol, toluen, acetaldehid i metale u tragovima kao što su kadmij, nikal i olovo. Popis inhaliranih sastojaka razlikuje se ovisno o vrsti e-cigarete koju pušite, kao i o duljini udisaja te vremenskom razdoblju korištenja uređaja.

Kako e-cigarete oštećuju kožu?

Osim što negativno utječu na zdravlje, dr. Patterson navodi da se udisanje toksičnih kemikalija taloži u koži što opterećuje i usporava optimalno funkcioniranje stanica. Sve to dovodi do kroničnih upala, hiperpigmentacija, crvenila, ubrzanog gubitka kolagena i elastina te povećava rizik od raka kože. Vaping može pogoršati i postojeća stanja kože, kao što su akne, a također ubrzava stvaranje finih linija i bora, posebno oko usana. Jednom riječju, e-cigarete su poput uragana na koži.

“Nikotin djeluje kao vazokonstriktor, odnosno sužava krvne žile, što zauzvrat smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari u kožu”, objašnjava dr. Patterson. “Uskratite li ključnim stanicama kože kisik i dotok hranjivih tvari, koža se prerano počinje opuštati i borati. Pigmentacija u obliku mrlja, neujednačene promjene boje i pjega od sunca također su učestalije kod pušača”, dodaje američki stručnjak estetske medicine.

Utjecaj e-cigareta na kožu

Je li ten oštećen od vapinga moguće regenerirati?

Jednostavno rečeno, ako prestanete pušiti, vaša će se koža s vremenom poboljšati jer će protok krvi biti bolji, a razina ugljičnog monoksida manja. Koliko će vašem tenu vremena trebati da se oporavi, teško je prognozirati. To uglavnom ovisi o vašoj dobi, kao i o tome koliko ste vremena proveli držeći svoju e-cigaretu u ruci.

Uz zdravi stil života, pomoć možete potražiti i u kozmetičkim preparatima. Stručnjaci za njegu kože tijekom dana preporučuju korištenje antioksidativnog seruma bogatog vitaminom C i kremu za sunčanje kako biste spriječili daljnja oštećenja. Prije spavanja, lice nahranite serumom s vitaminom A, koji će potaknuti proizvodnju kolagena, izblijediti pigmentacije, ublažiti nepravilnu teksturu kože te izbalansirati lučenje sebuma.

Pročitajte: Upalno starenje: Je li vaša koža starija od vaše biološke dobi?

Foto: iStock/Getty Images Plus