Kako bliskim osobama reći da vam treba vrijeme samo za sebe?

by | 22 ožujka, 2021

Bez obzira na to koliko ste s nekim povezani i koliko neku osobu volite, iznimno je bitno uzeti vrijeme samo za sebe i posvetiti se aktivnostima koje vas ispunjavaju i usrećuju.

Ako žudite za takvim aktivnostima te “odmorom” od drugih, nemojte misliti da radite nešto krivo ili da se u tom (prijateljskom ili ljubavnom) odnosu događa neka vrsta zahlađenja. Svi mi ponekad imamo potrebu isključiti se od svijeta, uzeti pauzu i “napuniti baterije”. No najčešće nije lako niti ugodno objasniti to drugoj strani. Prije nego krenete voditi razgovor u kojem ćete objasniti da želite te zašto želite vrijeme za sebe, zapitajte se što “vrijeme za sebe” uopće za vas predstavlja. To može biti gledanje omiljene serije, čitanje knjige, topla kupka, duga šetnja i slično. U nastavku vam donosimo pet koraka koji će razgovor s partnerom ili prijateljima učiniti lakšim.

Budite jasni

Nakon što ste utvrdili za kakvom vrstom vremena za sebe žudite, objasnite to drugoj strani u potpunosti. Nemojte se koristiti izrazima poput: “Treba mi prostora” ili “Treba mi pauza”. Takvi izrazi drugoj strani mogu izazvati razne strahove. Umjesto toga, objasnite da želite otići u šetnju sami ili gledati film u drugoj sobi zato što na taj način punite baterije te se spajate sa sobom samima.

Objasnite da vrijeme za sebe ne znači emocionalnu distanciranost

Postoje ljudi kojima ne treba vrijeme za sebe, a ako je osoba s kojom ste u vezi ili prijateljskom odnosu jedna od njih, može se dogoditi da vas krivo shvati. Objasnite toj osobi da se ne radi o emocionalnom micanju ili o tome da se vaš odnos zahlađuje, nego o vašoj potrebi za sobom samima.

Nemojte se svađati

Dogode se trenucima u kojima ljudi, koji imaju potrebu biti sami, osjećaju preveliku napetost zbog toga što su neprestano s ljudima. U takvim trenucima nemojte vikati, svađati se ili komunikaciju započeti s rečenicama poput: “Ne mogu više disati od tebe”. Isto tako, ako druga strana započne svađu nakon što ste joj na lijep način objasnili što i zašto vam treba, nemojte biti dio toga. Smireno i detaljno objasnite zašto vam treba vrijeme za sebe te obavezno dodajte da to ne znači da ste se zasitili te osobe i tog odnosa.

Nemojte se osjećati krivima

Ponekad potreba za vremenom provedenim sa sobom donosi i osjećaj krivnje. To se osobito događa kada je druga osoba u tom odnosu ona koja nema potrebu za samoćom i ritualima koje obavlja isključivo sama. No nemojte dati da vas to poljulja u naumu ili da se osjećate loše što trebate vrijeme za sebe. Svatko zaslužuje odmor od svijeta, čak i kad u tom svijetu imaju najbolje ljude oko sebe.

Isplanirajte posebno druženje

Nakon što porazgovarate o svojim željama i kratkoj pauzi te posvećivanju sebi samima, pokrenite razgovor o druženju. Planiranje tog druženja zbližit će vas te vam olakšati samu komunikaciju kroz koju ćete objasniti zašto vam ponekad treba vrijeme isključivo za vlastite hobije i rituale.

Foto: Taryn Elliott/Pexels