Kod kupanja beba najbolje je koristiti samo običnu vodu

by | 25 veljače, 2020

Kako njegovati nježnu i osjetljivu dječju kožu pitanje je koje muči mnoge roditelje. Dječja je koža pet puta tanja od kože odraslih, neotporna je, osjetljiva na utjecaje iz okoline, lako se isušuje te, stoga, posebice do četvrte godine, zahtijeva posebnu njegu.

Osim što je važna redovita i temeljita higijena, važno je i čime njegujete dijete jer neodgovarajuća sredstva za pranje i njegu mogu promijeniti pH kože te je učiniti suhom, crvenom i oštećenom. Evo što svaka mama mora znati kako bi se mogla najbolje brinuti za kožu svog mališana…

Osjetljiva koža beba

Tek rođene bebe nemaju dovoljno zaštitnog sloja masnoće na koži zbog čega koža brže gubi tekućinu i isušuje se. Bebina koža ne proizvodi melanin, a s obzirom na to da joj nedostaje vlastita zaštita, mala djeca ne smiju izravno na sunce. To pravilo vrijedi i zimi! U malih beba još ne rade žlijezde znojnice, a tek od treće godine tijelo može regulirati vlastitu temperaturu.

Koži novorođenčeta nedostaje kiseli zaštitni sloj koji štiti stanice od štetnih utjecaja okoline, bakterija i gljivica. Bebina koža ima takozvani neutralni pH. Tek nakon šest tjedana života pH vrijednost postaje kiselija, pa tako i koža postaje otpornija. Koža novorođenčadi zbog toga je relativno propusna – i za boju s odjeće ili za sredstva koja izbjeljuju odjeću. Stoga je potreban oprez i pri odabiru odjeće za djecu, a najbolja je ona od prirodnog tekstila koji jamče kvalitetu bez štetnih tvari.

Savjeti za njegu beba

Za kupanje male bebe najbolje je odabrati samo čistu vodu. Za njegu kože dojenčeta može se u vodu staviti nekoliko kapi maslinova ulja, ali izbjegavajte antibakterijske i mirisne sapune. Nisu dobre ni pjenušave kupke, posebice tijekom prve godine, jer one odstranjuju prirodna ulja s kože. Temperatura prostorije treba biti oko 24 Celzijeva stupnja, a temperature vode oko 37 stupnjeva. Nakon kupanja vrlo je važno nježno osušiti pregibe kože ispod pazuha i brade, između nogu, iza ušiju te u pelenskom dijelu. Nabore na koži sušite laganim pritiskanjem i nemojte ih trljati.

Donji slojevi kože još nisu srasli i osjetljivi su. Kosa se ne mora prati tijekom svakoga kupanja, a ako tijekom prve godine odlučite djetetu kosu prati šamponom, birajte one koji ne sadrže sintetske mirise i boje niti iritirajuće konzervanse. Uživajte u kupanju vaše bebe. Neka to bude pravi mali ritual i činite to otprilike uvijek u isto vrijeme. Kod kupanja nemojte činiti nagle pokrete da ne preplašite bebu. Ako dijete plače tijekom kupanja, pokušajte ostati smireni i taj osjećaj prenesite i na dijete.

Za kupanje djeteta dovoljno vam je 10 minuta, sve više je previše. Hidratantnim kremama ili losionima mažite ona mjesta gdje je koža suha. Ne preporučuje se da ulja nanosite po cijelom tijelu! Ona sadrže premalo vode i mogu isušiti kožu.

Pelenski osip

Pelenski osip često roditeljima zadaje glavobolju, posebice prvih mjeseci djetetova života, a gotovo da nema bebe koja ga barem jedanput nije imala. Kod novorođenčeta pelenu mijenjajte barem svaka dva sata. Kasnije, kada se mokrenje prorijedi, ne morate pelenu više tako često mijenjati.

Upotrebljavajte pelene od kvalitetnog upijajućeg materijala. Ako rabite jednokratne pelene, a vaša beba često ima pelenski osip, pokušajte promijeniti vrstu. Možete isprobati i više njih kako biste pronašli one koje su vam najmanje problematične. Možda druge pelene budu bolje pristajale uz tijelo i izazivale manje trljanja o kožu, a time i manje iritacije.

IZVOR: 24SATA.HR