Djeca i gledanje televizije: Koje su dobre, a koje loše strane?

by | 10 travnja, 2020

Ljudi koji gledaju dokumentarne programe o životinjskom svijetu i prirodnim ljepotama često se osjećaju energično i dobrohotno, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Rochester. Već i gledanje fotografija prirode snižava krvni tlak i opušta napetost mišića, pokazala su istraživanja.

Iako se najčešće ističu negativne strane gledanje televizije, određeni programi mogu pozitivno djelovati na zdravlje, tvrde znanstvenici, ali i stavove te razmišljanje. Tinejdžerice koje su se, gledajući TV serije, susrele s problematikom neplanirane trudnoće bile su puno svjesnije važnosti sigurnog seksa, otkrili su stručnjaci Sveučilišta u Kaliforniji.

“Gledajući takve serijale, tinejdžerice su se “sprijateljile” s junakinjama te postale osjetljivije na problematiku neplanirane trudnoće više nego nakon kakvoga stručnog predavanja ili kampanje”, ističe koautorica istraživanja dr. Robin Nabi.

Unatoč tome što prijašnja istraživanja pokazuju kako djeca koja više uživaju u gledanju televizije čitaju puno manje, stručnjaci sad tvrde kako ciljano gledanje i slušanje TV programa, također, nerijetko pomaže u razvoju dječjih jezičnih vještina.

Koristi li se ispravno, TV može biti čudesan dječji medij. No važno je birati odgovarajuće sadržaje. Program koji obuhvaća više tema i odnosa među likovima puno je bolji nego onaj koji sadrži jednoličnu priču. Što kompleksnije, to bolje, kako kaže psihologinja dr. Aletha Huston.

Dobre strane TV-a

  • Programi mogu biti edukativni i inspirativni. Ponekad će dijete lakše razumjeti, npr., rast biljke gledajući dokumentarac.
  • Djeca koja gledaju edukativne, neagresivne dječje programe, prema istraživanjima, pokazuju bolje rezultate u čitanju i matematičkim testovima.
  • Predškolci koji gledaju informativne i obrazovne programe i u odrasloj dobi radije gledaju dokumentarce.
  • Djeca koja u predškolskoj dobi gledaju obrazovne emisije često imaju bolje ocjene, više cijene obrazovanje i manje su agresivna, kako kažu znanstvenici.
  • Crtani filmovi na djecu djeluju opuštajuće, umirujuće, pa čak smanjuju i fizički bol, otkrili su znanstvenici Sveučilišta u Sieni.

IZVOR: 24SATA.HR