Jutarnji i večernji tip: Kako funkcionirati i razviti međusobno poštovanje na radnome mjestu?

by | 10 ožujka, 2020

Bez obzira na to jeste li jutarnji ili noćni tip osobe, ovih nekoliko savjeta će vam pomoći da se počnete slagati s osobom koja vas baš uvijek nešto pita u pogrešno vrijeme, kako piše nytimes.com

Vaš kolega ulazi na posao oko 09:45 sati ujutro, umornih očiju i odmah si ide napraviti “lonac” kave. Vi, kao jutarnja osoba, jednostavno ne razumijete njegovu ranojutarnju nervozu. Ujutro ste toliko pozitivni i zračite energijom te ste spremni za poslovno čavrljanje. Vašem kolegi nije do čavrljanja jer još uvijek “nije došao k sebi”.

Međutim, vrijeme brzo prolazi. Skoro je pet sati. Vi ste nervozni i umorni, a vaš kolega, s druge strane, je prepun energije i entuzijazma. Tako je to između kolega, neki su jutarnji tipovi, a neki večernji. U različitim vremenima imamo različite razine energije. Znanstveni izraz za taj jedinstveni ritam koji nas čini ili jutarnjom osobom ili noćnom zove se kronotip.

Michael Breus, klinički psiholog, noćni tip osobe naziva “vukovima”, jutarnje “lavovima”, a one između “medvjedima”.

Na temelju ovih činjenica, ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da učinkovitije radite s kolegama koje su suprotni tip osobe od vas i posao obavljaju u drugačije vrijeme:

Osnovna pravila

Ponekad se neke aktivnosti moraju obaviti u određeno vrijeme i malo je prostora za izbor. Ali u situacijama kada možete imati fleksibilnost, izaberite ju. Na primjer, ako je vaš kolega snažni noćni tip, možete se dogovoriti da zakažete sastanke nakon 10 sati ujutro. Ako je drugi kolega pak rana ptica, u tom slučaju dogovorite sastanke prije 15:30, pogotovo ako se radi o nekoj kompleksnijoj temi. Uzajamnim razumijevanjem možete izbjeći prepirke i nerviranja.

Možete postaviti i osnovna pravila oko komunikacije. Na primjer, možete se dogovoriti da ćete koristiti samo tekstualne ili izravne poruke za doista hitna pitanja. Umjesto toga mogli biste koristiti e-poštu. Ponekad se komunikacija treba dogoditi u stvarnom vremenu. Ali mnoge stvari mogu pričekati do sljedećeg radnog dana i proći će mnogo bolje ako razgovarate s ljudima u vrijeme koje je za njih dobro.

Iskrena komunikacija

Ljudi različitog kronotipa osjećaju energiju i entuzijazam u radikalno različitom vremenu, tako da neće razumjeti što vi mislite ako im iskreno ne kažete. Osnovna pravila pomažu. Ali ako vaš nadobudni kolega dođe do vašeg stola čim dođete u ured, najbolje mu recite da imate nekog posla te da ćete kada završite doći do njega.

Ili ako vas kolega zamoli da donesete važnu odluku u 18:00, a vi se osjećate umorno, dobro je onda reći da se trenutno ne osjećate dobro i da ćete odluku donijeti sutra.

Ove strategije mogu biti korisne i za vaš osobni život. Ako ležite u krevetu i pokušavate se motivirati za posao, a vaš muž počne razgovarati o refinanciranju vaše hipoteke, možete reći: “Stvarno ne mogu sada o tome. Možemo li na miru sutra porazgovarati?”

Ako vam je tijekom komunikacije stalo do toga da drugu osobu razumijete i pravilno joj odgovorite, ali trenutačno niste u mogućnosti, na lijep način joj objasnite kako sada ne možete donijeti snažnu odluku, ispričajte se i recite kako ćete odluku donijeti čim prije.

Međusobno poštovanje

Lako je misliti da je vaš način rada i vrijeme kada vi radite najbolje. Vama možda je, ali drugima nije. Neki će reći kako prije podneva, kroz jutro, riješe sav posao i imaju ostatak dana za ostale aktivnosti, a neki će reći kako nakon popodneva, navečer, imaju najviše koncentracije i tada sav posao obave u miru.

Ali uistinu nema “najboljeg načina”. Najučinkovitije možete raditi tek kada shvatite da postoje različiti od vas i da se s njima morate međusobno poštovati.

IZVOR: 24SATA.HR