Jorgovan ublažava temperaturu i bolove

by | 14 svibnja, 2015

Od mirišljavih cvjetova jorgovana radi se ulje za masažu. Čaj protiv proljeva se radi od osušene i usitnjene kore drva.

jorgovan

Mnogima omiljeni jorgovan, od travnja do lipnja ukrašava vrtove i ulice mirisnim cvjetovima u ljubičastoj, bijeloj i plavoj boji. Simbolizira prve ljubavi i mladenačku nevinost, kao i oproštaj i tugu. Balkan mu je pradomovina, odakle je ljepotom i opojnim mirisom osvojio parkove i vrtove širom svijeta. Latinsko ime potječe od grčke riječi syrnix, što znači lula, jer se ona izrađuje od ovog drva.

Ova biljka nije samo dekorativna, već i ljekovita, a dio je i industrije parfema. U narodnoj medicini koriste se kora i ljuska sjemena, koja uspješno liječi proljev i probleme sa organima za varenje. Kao antipiretik uspješno ublažava simptome groznice i visoku temperaturu. Posebno je djelotvorna u liječenju malarije, osobito kada se vrati. Jorgovan se potvrdio i kao analgetik, jer uklanja bolove, liječi reumu i jača živce, ali i obnavlja stanice jetre, eliminira crijevne gliste…

Kora drva skida se u rano proljeće ili u jesen, nakon sazrijevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i vjetrovitom mjestu. Sadrži mnoštvo korisnih sastojaka kao što su siringin, tanin, gorke materije, eterična ulja, minerali. Priprema se kao čaj: u 2 dl vode potopi se jedna žličica usitnjene kore ili ljuske ploda. Čaj se kratko prokuha i ostavi poklopljen da odstoji sat vremena. Ovisno o zdravstvenim tegobama, pije se jedna do dvije šalice dnevno, a u težim slučajevima i tri.

Ulje iz cvjetova je dobro za masažu, liječenje reume i neuralgije. Zapadna narodna medicina ga koristi za ispiranje usta, ali i skidanje visoke temperature, čišćenje crijeva…

U kozmetičkoj industriji koristi se ekstrakt jorgovana u kremama i tonicima. Preparati su namijenjeni osjetljivoj koži sklonoj crvenilu.

ULJE ZA REUMU

Bolna i reumatična mjesta masirajte uljem koje se radi tako što se tegla od 1,5 l napuni cvjetovima jorgovana do vrha, bez sabijanja. Nakon toga se do vrha ulije maslinovo ulje, dobro zatvori i drži na suncu dva tjedna, uz povremeno miješanje. Poslije se procijedi kroz gazu i spremno je za uporabu. Maže se po potrebi i čuva na hladnom mjestu, ali nikako u hladnjaku.

Možete ga dodati u šampone, losione za tijelo, kreme. Ako ne volite maslinovo ulje, cvjetove jorgovana prelijte kukuruznim.

OSVJEŽAVAJUĆI PARFEM

Od mirišljavih cvjetova možete napraviti i lagani ljetni parfem. Izgnječite ih, a količinu odredite sami, a zatim ih stavite u keramičku ili drugu posudicu otpornu na visoke temperature. Prelijte proključalom vodom, dobro zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi. Procijedite i odbacite cvjetove, pa tekućinu ponovno skuhajte i ohladite. Proces kuhanja ponavljajte sve dok ne dobijete željeni miris. Kada posljednji put ohladite, ulijte u posudu sa sprejem, čuvajte u hladnjaku i koristite u toplim proljetnim i ljetnim danima.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock