Jeste li znali da previše sunca može utjecati na vašu motoriku?

by | 23 lipnja, 2020

Bilo da vani vrtlarite, vozite bicikl, planinarite ili provodite vrijeme na pikniku, sve je ugodnije kad grije sunce.

No, čak i ako izuzmemo bolne opekline koje nam sunce može prouzročiti, više sunca nije uvijek bolje za vaše tijelo. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u Scientific Reports, izravno izlaganje suncu, može imati utjecaj na motorno-kognitivne funkcije. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu otkrili su da oni koji su predugo izloženi izravnom suncu nisu u mogućnosti obavljati kompleksnije zadatke.

Što su znanstvenici saznali?
Istraživanje je uključivalo osam zdravih muškaraca između 27 i 41 godine, koji su rješavali motorno-kognitivne testove tri puta u tri potpuno drukčija okruženja: temperatura sobe, izloženost vrućini 15 minuta i pretjerana izloženost od dva sata. Vrućina i zračenje sunca upereno je sa svake strane tijela, baš kao što bi bilo i da smo vani. Kad je temperatura glave dosegnula određenu razinu, motorno-kognitivne sposobnosti ispitanika počele su padati, dok zračenje na donjem dijelu tijela nije utjecalo. Ovo je istraživanje izrazito bitno za one koji rade vani, u agrikulturi ili građevini. Što ste više izloženi zračenju sunca, pogotovo na glavu, riskirate veće ozlijede zbog umanjivanja motoričkih sposobnosti.


Bilo da radite vani ili se cijeli dan izležavate na plaži, pobrinite se da se osim zaštitnim faktorom, zaštitite i kapom ili šeširom te kratkim pauzama u kojima ćete boraviti u zatvorenom prostoru kako biste smanjili šanse da vam utječe na motoričke sposobnosti. Također, stavka na koju konstantno treba podsjećati je da obavezno ostanete hidratizirani.

Foto: Unsplash