Jeste li se ikad zapitali koliko možete uštedjeti ako koristite menstrualne čašice?

by | 7 veljače, 2020

KORIŠTENJE uložaka i tampona mnogim ženama stvara osjećaj nelagode. Zato ne čudi što su menstrualne čašice posljednjih godina masovno popularizirane. One mogu zamijeniti druge proizvode koji imaju istu svrhu, a budući da se mogu ponovo upotrijebiti, jasno je da njihovim korištenjem možete i uštedjeti.

Prema podacima Women’s Environmental Networka, prosječna žena tijekom svog života iskoristi više od 11 tisuća menstrualnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

No, riječ je o diskutabilnoj brojci jer krvarenje ne traje jednako kod svih žena, baš kao što ni sve žene ne koriste spomenute proizvode u jednakoj mjeri. Na primjer, ako mijenjate uložak ili tampon svakih šest sati, imate redovite mjesečne cikluse i krvarenje u trajanju od sedam dana, a menstruaciju dobijete u dobi od 12 godina te u klimakterij uđete s 42 godine, tada ćete iskoristiti 13.440 proizvoda.

No, prilikom izračuna uštede držat ćemo se brojke od 11 tisuća.

Tako, ako koristite neke od najjeftinijih marki tampona, čija se cijena kreće oko 60 lipa po komadu, tijekom života ćete na njih potrošiti oko 6.600 kuna. Nasuprot tome, ako su vam draži neki od najskupljih tampona, čija se cijena kreće oko 1,60 kn po komadu, potrošit ćete oko 17.600 kuna.

Kada su u pitanju najjeftiniji ulošci, cijena je ista kao i u slučaju najjeftinijih tampona pa je i trošak na kraju oko 6.600 kuna. No, ako birate najskuplje uloške čija cijena seže i do 1,90 kn po komadu, za jednokratne menstrualne proizvode potrošit ćete impresivnih 20.900 kuna.

Upravo su ti troškovi jedan od dodatnih motivatora za mnoge žene da se prebace na korištenje menstrualnih čašica. Osim što je riječ o dugoročnoj investiciji, one također imaju dodatnu korist smanjenja plastičnog otpada. Ipak, valja imati na umu da se preporučuje zamjena menstrualne čašice svake dvije godine, premda mnogi tvrde da mogu trajati duže ako su pravilno sterilizirane.

Pod pretpostavkom da ćete imati menstruaciju 40 godina, dolazimo do brojke od 20 iskorištenih menstrualnih čašica. Kako se one mogu pronaći po cijeni od već oko 70 kuna, ukupan trošak bio bi oko 1.400 kuna. Naravno, i u njihovim cijenama postoje odstupanja, ovisno o tome što želite.

IZVOR: INDEX.HR