Jeste li loš roditelj ako često pred djecom koristite mobitel?

by | 23 kolovoza, 2020

Možda ste primijetili prijekorne poglede ljudi koji su uočili da se u blizini svoje djece bavite telefonom jer su zaključili da djeci ne poklanjate pažnju, no ne morate osjećati krivnju.

Nova studija koju je objavio časopis Journal of Child Psychology and Psychiatry otkriva da prosječan čovjek koji povremeno koristi pametni telefon nije loš roditelj, kako piše MindBodyGreen.

Zapravo, u pojedinim situacijama to čak može biti odraz dobrog roditeljstva jer stvara dublju poveznicu između djece i roditelja te topliji uzajamni odnos.

Kako roditelji koriste pametne telefone

Znanstvenici su u istraživanju obuhvatili 3600 roditelja pitajući ih koliko često koriste pametne telefone, što rade na njima, koriste li ih blizu djece i kakav je njihov odnos s njihovom djecom.

Rezultati su pokazali da je povezanost korištenja mobitela te odnosa između roditelja i djece vrlo slaba. Stvarni faktor je stupanj do kojeg su mobiteli zasmetali obiteljskom životu. To drugim riječima znači da su roditelji koji su se previše udubili u svoje pametne telefone uglavnom bili duhom odsutni  te su provodili manje vremena s djecom i u tom slučaju mobitel je narušio njihov odnos.

No roditelji koji su koristili mobitele bez da su im narušavali dinamiku života s obitelji, koji su samo poslali pokoju poruku ili su nešto potražili na internetu dok su i dalje bili uključeni i u kontaktu s djecom, nisu iskusili nikakve negativne posljedice. Kod njih je faktor smetnje bio nizak, a pojačano korištenje mobitela zapravo je ojačalo vezu s djecom.

“Za roditelje je pametni telefon poveznica s vanjskim svijetom od kojeg prima podršku, znanje te se može povezati sa sličnim životnim situacijama. Kroz različita obiteljska okruženja, mobiteli igraju veliku ulogu u obiteljskom životu jer pružaju društvenu potporu i informacije te se uz njihovu pomoć može odraditi posao ili neki digitalni zadaci. Sve dok ne utječu na vrijeme koje imate za obitelj, pametni telefoni su primjer pozitivnog, a ne negativnog roditeljstva”, istaknula je članica znanstvenog tima koji je radio na istraživanju, Lynette Vernon.

Za mnoge je mobitel važan dio društvenog života i na taj način komuniciraju sa svijetom, osobito u jeku korona krize. To nije nužno zlo, a za roditelje može biti ključno da ostanu povezani s drugima.

“Postoji javna kontroverza o potencijalno štetnom utjecaju tehnologije na djecu i obitelji. Mediji, političari i znanstvenici izrazili su zabrinutost da pametni telefon predstavlja rizik za toplo i povezano roditeljstvo. No optužiti telefon za problematičan stil odgoja je promašena tema”, kaže Vernon i pojašnjava kako roditelj koji koristi pametni telefon ne mora nužno biti manje uključen u  druženje s djecom, a ova studija to i potvrđuje.

“Pronašli smo malo dokaza koji bi ukazivali na vezu između telefona i odgoja. Preostaje još pomaknuti se izvan okvira pretpostavki rizika te ispitati naše nalaze o tome kako bi roditelji trebali koristiti svoje uređaje”, rekla je.

Stoga nemojte biti prebrzi u osuđivanju drugih. Postoje razlozi zbog kojih pretjerano korištenje mobilnih telefona može biti štetno, jednako kao i pretjerano gledanje televizije. No sve dok ste u stanju sa svojim djetetom stvoriti topao odnos pun ljubavi, pametni telefoni ne predstavljaju prepreku.

IZVOR: 24SATA.HR