Jeste li dovoljno fit? Odgovorite na pitanja i saznajte

by | 15 srpnja, 2012

Možda vam teretana ni ne treba ako prođete ovaj test svakodnevnog zdravlja. Pogledajte na koliko pitanja možete odgovoriti s "da".

1.Osjećate li se puni energije i poslije 14 sati od buđenja? (Ako ste se probudili u 7 sati, trebali bi se još uvijek osjećati budni i aktivni u 21 sat.)

Zna se da vežbanje podiže energiju, i ako se osećate potpuno "slomljeno" na kraju dana, vjerovatno je kriv sjedeći način života.

 

2. Možete li nositi velike posude (od oko tri litra) sa vodom u svakoj ruci, a da ne osjetite naprezanje?

Snaga ne dolazi samo od vaših bicepsa, već i od ramena, leđa, grudi, koljena i svih grupa mišića koje vas održavaju jakim kako starite. Nedostatak snage vas čini podložnijim povredama, kao i artritisu, osteoporozi ali čak i depresiji.


3. Možete li skočiti 10 puta, a da vam se srce ne uzlupa?

Smireniji puls znači da se vaše srce manje napreže, i da će trajati duže.

 

4. Možete li se saviti do nožnih prstiju dok stojite, a da vam nije neugodno?

Istezanje bez bola je važno ne samo za stanja vezano za kosti i zglobove, kao što je artritis i osteoporoza, već može ukazivati i na druge probleme, kao što je zdravlje srca.

 

5. Možete li podignuti stopalo do visine kuka?

Još jedan primjer fleksibilnosti i jačine. Ako imate problema sa ovom vježbom, joga i vježbe istezanja će vam pomoći.6. Možete li se okrenuti i pogledati iza sebe, a da ne pomijerate stopala?

Ovaj test pokazuje dobru središnju jačinu i fleksibilnost, što je oboje ključno za jaka i zdrava leđa bez bolova.

 

7. Možete li staviti svoju prtljagu iznad vašeg sjedišta u vlaku ili autobusu bez istezanja?

Ovo govori o jačini vaših leđa, srednjeg dijela i nogu. Mnogi koji idu naaerobik i preskaču vježbe za jačanje leđa kao što su joga, pilates i treninzi jačine, imaju slabija leđa nego što bi željeli.Kako ste prošli?

Ako ste odgovorili s "da" na sva pitanja, vi ste u vrlo dobroj fizičkoj formi, posebno ako ste stariji od 45. A ako niste? Izgradite formu polako mješavinom vježbi koje naglašavaju kardiovaskularni fitnes, trening jačine i fleksibilnost, što je trojstvo fitnes vještina koje su potrebne za dug i zdrav život.