Jelena Rozga: “Živim svoj san”

by | 22 svibnja, 2022

Još kao djevojčica sanjala je o tome da postane balerina. Taj joj se san ostvario, kao i onaj da jednog dana postane pjevačica grupe Magazin. Imala je tek 19 godina kada je u baletnim papučicama na Dori izvela pjesmu Aha (i osvojila drugo mjesto). Publiku je očarala svojim glasom i plesom, a to uspješno čini i danas. Popularnost Jelene Rozge izlazi van okvira Hrvatske, može se vidjeti po milijunskim pregledima njezinih spotova na YouTubeu, rasprodanim koncertima, i nagrađenim albumima. Posljednja pjesma koju je objavila, Ti i ja, duet sa Sašom Matićem, samo potvrđuje njezin zvjezdani status. Prava zvijezda koja se ne ponaša tako, pristupačna je i vesela, a svih ovih godina na sceni ostala je vjerna sebi, autentična. No do svega toga, reći će, došla je s puno discipline, i rada na sebi.

Glazba je njezina strast, ljubav, nadahnuće, utjeha, radost. “Glazba je moj život”, kaže, iako je njezina prva ljubav bio balet. Baletne papučice odavno je pospremila, no uspomene za koje je emotivno vezana, a i sve ono što je kroz balet naučila, prati je i danas. Ples je i dalje nezamjenjivi dio njezina života, u njemu uživa i pleše kad god stigne, pa je tako bilo i na našem snimanju svibanjske naslovnice Ljepote&zdravlja u Zagrebačkom plesnom centru. Njezina prava ljubav je glazba, a ta zaljubljenost traje već 26 godina, koliko je prošlo od njezinog prvog nastupa na Dori i pjesme Aha. “Činjenicu da se i danas bavim glazbom mogu zahvaliti, kako tome da sam se usudila sanjati tako i vrlo discipliniranom pristupu prema životu, ali i karijeri”, kaže.

jelena rozga ljepota i zdravlje

Top s perjem Lei Lou by Aleksandra Dojčinović. Hlače Lokomotiva by Lana Puljić. Naušnice i narukvica Zaks

Hrabro pihvatiti izazov

Karijeru je započela 1996. godine, a tada s 19 godina postaje pjevačica Magazina nakon Danijele Martinović. Mnogi će reći kako je tih deset godina, koliko je provela u Magazinu, bilo jedno od najuspješniji razdoblja grupe, uz komercijalne uspjehe albuma i pjesama, to će razdoblje obilježiti i velike koncertne turneje. Nakon deset godina, hrabro je prihvatila izazov i upustila se u solo vode, a pjesme s tri objavljena albuma (Oprosti mala, Bižuterija, Moderna žena) donijele su joj Grand prix nagrade na Splitskom festivalu, Porina za Hit godine, nagradu za najprodavaniji album, te milijunske preglede njezinih video spotova. “Ne doživljavam se hrabrom osobom, ni više ni manje od žene koja se upustila u samohrano majčinstvo ili one koja se odlučila voditi srcem kod odabira karijere. Kad nešto istinski voliš, spremno prihvaćaš svaki izazov, a mene je kroz moju karijeru vodio instinkt, osjećaj, srce…”, kaže. I dodaje kako to zna biti jako izazovno.

Žena, Majka, Kraljica

Njezina publika i obožavatelji pratili su njezino sazrijevanje, odrastanje, što se može i čuti u pjesmama koje pjeva, a i onima koje voli. Ne može izabrati svoju najdražu, kaže da je to kao kad majka mora odlučiti koje joj je dijete najdraže. No uz svaku je veže neko posebno razdoblje i osjećaj. “Dogodi se nekad ta kemija, kao i među ljudima, ali teško je to oblikovati u riječi. Ponekad to ovisi i o periodu života, nekoj situaciji kroz koju prolazi netko od mojih bližnjih ili ja osobno. Ne razmišljam nikad na način hoće li pjesma biti hit ili ne, samo osjećam li je ili ne, a to se onda nekako na kraju uvijek pokaže kao najbolji znak”, objašnjava. Jedna od njezinih najpopularnijih pjesama je sigurno i Bižuterija, s istoimenog albuma, objavljenog 2011. Kad je pitamo tko je Žena, Majka, Kraljica, odgovara: “To može biti vaša majka, sestra, prijateljica, susjeda, svaka žena koju ste danas usput sreli i koja tu titulu nevidljivo nosi”, kaže.

Biti čvrsto na zemlji

S obzirom na niz nagrada, veliku pažnju publike, rasprodane koncerte, mnogi će je nazvati Kraljicom estrade, svrstavati na liste najljepših žena, no ona se ne doživljava tako. Komplimente je uvijek ugodno čuti, kako kaže, i dodaje: “Svoju taštinu trudim se držati pod kontrolom, a i okružena sam ljudima koji me drže čvrsto na zemlji”, objašnjava. U jednom je intervjuu zato i rekla kako je “obična djevojka iz Splita koja radi ono što voli – pjeva.” No mnogi će reći, posebno njezina publika, da nije baš tako “obična”, da je jedinstvena pjevačica, koja plijeni svojim glasom, izgledom ali i ponašanjem na sceni. Uz sve nagrade, i glazbene uspjehe, otkriva nam kako je najponosnija na svoj odnos s publikom. “Imam najbolju publiku na svijetu. Ako neću biti lažno skromna, evo priznat ću da me ponosnom čini i činjenica da u ovih 26 godina nisam zaboravila tko sam, nisam izgubila sebe i u svom poslu uživam jednako kao prvog dana”, naglašava. “Jelena je uvijek Jelena”, reći će. Kakva, pitamo? “Pristupačna, vesela i optimistična”, odgovara, a mi ćemo dodati i pomalo tajanstvena. S publikom i obožavateljima podijelit će svoju energiju i emocije, no o privatnom životu neće puno reći. Tako nam ne otkriva je li sada zaljubljena, no kaže: “Osjećaji koji me prožimaju dok sam pred svojom publikom, možda su najsličniji onima kada se zaljubim, a kažu da žena posebno zrači kad je zaljubljena”. Možda je u toj zaljubljenosti tajna iza njezinog uvijek nasmijanog lica.

jelena rozga ljepota i zdravlje

Haljina Ikona Krie Design. Naušnice Zaks

Ljepota koja dolazi iz potrebe da budeš ono što jesi

Često će je svrstavati na ljestvice najljepših žena, a ona će nam reći kako ljepota žene dolazi iznutra, iz samopouzdanja, samosvijesti i potrebe da budeš ono što jesi. “Autentičnost se onda zrcali na stil, stav i unutarnje zadovoljstvo”, dodaje. Pedantna je i disciplinirana, što posebno dolazi do izražaja u pristupu njezi kože lica. “Vrlo sam pažljiva prema svojoj koži i predana u njezi svog lica, ne propuštam te rituale, ma kako umorna bila. Skincare je nešto što me jako veseli i u čemu uživam. Pronašla sam kombinaciju koja mi najviše odgovara i nje se držim. Lice čistim i ujutro i navečer, nakon čega nanosim kombinaciju seruma i hidratantne kreme. Mijenjam ih ovisno o godišnjim dobima”, kaže. Trudi se učiti na svojim pogreškama, i ne ponavljati ih. Nekad je u tome više, a nekad manje uspješna (kao i većina nas), no zaključuje – “sve sam to ja, i ništa ne bih mijenjala”. A kad pričamo o beauty ritualima, i kako su se oni mijenjali tijekom godina, kaže kako želi ići lijepo u korak s fizičkim promjenama koje dolaze s godinama no nije imuna na mogućnosti koje nam se danas nude kako bi zaustavili vrijeme ili “vratili kazaljke na satu”. “Nekad mi je u njezi bila dovoljna samo hidracija. Sad sam počela uvoditi i serume i kreme s anti-age učinkom, ali ono što je uvijek neizostavno jest SPF faktor, i ljeti i zimi. Još uvijek se držim one da je dobar san, optimalan unos tekućine, zdrava prehrana i izbjegavanje alkohola i jakog sunca najbolji anti age tretman”, objašnjava. Njezini omiljeni beauty rituali vezani su za kosu i lice. Godinama redovito odlazi na tretmane lica kod dr. Ivane Nola, kojoj se s povjerenjem prepušta, a i kreativnim rukama omiljenog frizera Zvonimira Franića. “To je moja formula za uspjeh, ako pričamo o ljepoti, i nemam je namjeru tako skoro mijenjati”, naglašava.

Klasika i elegancija

Po prirodi nije ekscentrična osoba, pa tako nije ni njezin stil. “Stil se, po mom mišljenju, mora uklopiti u karakter osobe. Trendove pratim i ono što mi se svidi implementiram u svoj stil, ali trendovima ne robujem”, kaže. Elegantna i profinjena, poput prave balerine, bit će na sceni, i izvan nje. Tako će se u njezinom ormaru obavezno naći klasični modeli: mala crna haljina, kožna jakna, klasici kojima se uvijek vraća, te traperice dobrog kroja, tenisice, a otkriva nam i kako je posebno “slaba” na veste. Teško će odoljeti cipelama i torbicama, a omiljeni modni dodatak su joj naušnice. “Stil sam godinama gradila, događale su se i pogrešne procjene, ali to je nešto što me danas kada gledam zabavlja, a ne opterećuje”, dodaje.

Mir u duši i radost u srcu

Otkrila nam je tako svoju formulu za beauty uspjeh, no što je sa glazbenim uspjehom, pitamo, postoji li neki poseban, tajanstveni “recept”? “Naravno da nema recepta i naravno da će svatko reći da treba vjerovati u sebe, biti radišan, uporan, hrabar, ali ponekad se i uz sve navedeno stvari jednostavno ne poklope, a onda se opet postavlja pitanje što je zapravo uspjeh…”, kaže.

No ona je uspjela, složit ćemo se. Uspjela je pomiriti poslovni svijet sa privatnim, radi ono što voli i u čemu beskrajno uživa. “Definicija uspjeha mijenja se tijekom života kako nam se mijenjaju vrijednosti i prioriteti. Uspjeh je vrlo subjektivna kategorija, činjenica da toliko godina radim posao koji volim iznad svega, i da zauzvrat primam toliko ljubavi od svoje publike, možda nekome i nije uspjeh, ali mir u duši i radost u srcu koji mi to daje, sigurno jest uspjeh, i subjektivno i objektivno”, objašnjava.

Stres pod kontrolom

U javnosti je govorila o svojim problemima sa srcem i štitnjačom, terapiji kojom svoje zdravlje sad drži pod kontrolom. Kaže kako je stres neizbježan, ne samo u njezinom poslu, već i u bilo kojem drugom. No pravo je pitanja kako se mi s njim nosimo, i možemo li ga kontrolirati. “Trudim se živjeti zdravo, svoditi stres na neku mjeru koja neće ugrožavati moje zdravlje i nekad mi to polazi za rukom, a nekad manje”, odgovara. Zdrav život s manje stresa, pokušava održati i vježbanjem, a iako ne stigne ići u teretanu (nažalost ili nasreću) vježba kod kuće uz poseban program koji je za nju osmislio fitness instruktor Ante Burazin. “Vitku liniju mogu, osim genetici, zahvaliti dugogodišnjem plesanju baleta. Naime u formativnim godinama sam se naučila odricati mnogih užitaka, i to vam nekako uđe u krv, disciplina koju vam balet usadi ne napušta vas cijeloga života”, kaže. Zato će reći kako joj je mediteranske prehrana s puno voća, povrća, ribe, omiljen odabir, a omiljena hrana? “Naravno “materina spiza”. Nije li svakome?”, odgovara.

jelena rozga ljepota i zdravlje

Haljina Lei Lou by Aleksandra Dojčinović. Nakit Zaks

Malo mi za sriću triba

Unatoč vedrom duhu i zaraznom otpimizmu, protekle dvije pandemijske godine nisu joj bile lake, no koncentrirala se na “malu svjetlu točkicu na kraju tunela” i sve negativno pokušala je držati što dalje od sebe. U tome joj pomaže druženje s prijateljima, koji je uvijek mogu nasmijati. “Često kažem da sam blagoslovljena tim svojim uskim krugom nevjerojatno duhovitih ljudi koji me i u najtežim trenucima uspiju razvedriti”, naglašava. Posebno je čine sretnom njezini “mali” dnevni rituali – druženja s prijateljima, šetnje uz more sa psićem i telefonske “ćakule” jer, kako nam je rekla: “Malo mi za sriću triba”. 🙂 Smatra se odanom osobom, što je njezina karakterna osobina na koju je posebno ponosna. Pitamo je i o vrlinama i manama, pa nam odgovara kako joj je teško pričati o vrlinama, i kako one vrlo lako, ako odu u krajnost, mogu postati mane. A kako se nosi s manama? Ona se trudi popraviti svoje, kako kaže, pa tako i kašnjenje. “A evo, prijatelji su ugodno iznenađeni mojom točnošću u zadnje vrijeme, tako da, što da vam kažem, trudim se..:)”

Život pod svjetlima pozornice naučio ju je da ga ne uzima zdravo za gotovo. Smatra da je privilegirana jer je još uvijek na toj pozornici i zahvalna što u cijelom procesu još uvijek neizmjerno uživa. Mi vjerujemo da će u tome uživati i dalje. A što možemo u budućnosti očekivati od Jelene? Svoje nam planove za budućnost ne otkriva, već samo znakovito kaže: “Baš sam nedavno od prijatelja na mobitel dobila poruku, jednu od onih šaljivih koje dijelimo jedni s drugima, pa kaže: “Više ne radim planove, nego sušim one što su pali u vodu. Mislim da sam time sve rekla.” Kao što nam ne otkriva svoje planove, tako ne govori ni o snovima. “Ako vam ih sad odam, hoće li mi se ostvariti?”, pita. Nećemo tražiti odgovor. Vjerujemo kako će se snovi o kojima sada sanja, kao i oni prije njih, ostvariti, jer Jelena Rozga živi svoj san.

 

Fotografije: John Pavlish
Stilistica: Ivana Pavić
Make-up: Saša Joković
Kosa: Martin Posavec za Salon Franić
Lokacija snimanja: Zagrebački plesni centar