Čini se da i način sjedenja na toaletu može utjecati na naše zdravlje

by | 2 veljače, 2020

Matematika je posvuda i toalet nije iznimka. Kut koji stvorite stražnjicom pri sjedenju na WC školjci utječe na vaše zdravlje. Drugim riječima, postoji pravilan način i pogrešan način sjedenja na školjci. Barem tako tvrdi jedna studija. Koliki je kut najbolji i koji je najbolji položaj sjedenja na WC školjci, kako prenosi portal BrightSide.

Čučeći

Prema studiji, čučanj je najbolji položaj u kojemu možete biti dok obavljate veliku ili malu nuždu. No, za zapadnjake to možda nije idealno jer su toaleti dizajnirani tako da ljudi sjede na njima, pri čemu se lagano nagnu prema naprijed.

Sjedeći nagnuti prema naprijed

Ovisno o kutu, blago naginjanje prema naprijed možda nije najbolja ideja. Na kraju, sjedite li ili ne, postoji nešto što se zove pravilan položaj crijeva te ga je vrlo lako postići. Pomaknite se prema naprijed sve dok vam laktovi ne dotaknu koljena te u tom položaju zapravo možete imitirati kut čučnja.

Sjedeći naslonjeni unatrag

Sjedenje na WC školjci naslonjenim gornjim dijelom leđa možda i nije najbolja ideja. U ovom slučaju, stvaranje pravilnog kuta zahtijeva više napora.

Da, čak se i ovaj način sjedenja našao na popisu. S jedne strane, sprječava vas od naginjanja prema naprijed u položaj čučnja, a s druge strane, takav nepraktičan položaj mogao bi vas prisiliti da ostanete duže na nužniku ili da se čak naprežete, što nije dobro. Slobodno preskočite ovakvo sjedenje.

Obrnuti čučanj

Kako su čučnjevi pri obavljanju velike nužde na zapadu već zeznuti, obrnuti čučanj može “zabavu” dovesti na potpuno novu razinu. U konačnici, učinak na vaše tijelo je isti jer se stvara manji akutni kut.

Zašto je važan položaj sjedenja na WC školjci?

Pravi položaj na WC školjci je važan jer vam omogućuje lako ispustiti cijelu stolicu, dok pogrešan način sjedenja može uzrokovati da sadržaj koji ostane u crijevima pogoduje razvoju infekcija. U nedavnom otkriću, belgijski znanstvenici dokazali su da crijevne bakterije mogu utjecati na vaš živčani sustav i tako utjecati na vaše raspoloženje.

Ostaje nejasno koja je veza mentalnog zdravlja i bakterija. Ipak, čini se da je istina da bi neravnoteža u crijevnim bakterijama mogla nastati sjedenjem u pogrešnom položaju, što može dovesti i do kroničnih problema s probavnim sustavom.

“Postoji golemi broj bakterija u crijevima koje održavaju ravnotežu u zdravlju čovjeka. Međutim, neravnoteža bi mogla biti povezana s mnogim kroničnim poremećajima, uključujući upalnu bolest crijeva, pretilost, pa čak i rak”, izjavila je dr. Ayesha Akbar.

IZVOR: INDEX.HR