Jedna od najgledanijih serija 2020. godine iza sebe krije šokantnu istinitu priču

by | 4 prosinca, 2020

The Queen’s Gambit serija je koja je u prvom mjesecu prikazivanja osvojila više od 62 milijuna korisnika Netflixa.

No čak i nakon dva mjeseca, njezina gledanost ne opada, a na portalima i društvenim mrežama neprestano se šire nove i zanimljive informacije. Ova, emocionalno nabijena, priča o genijalnoj mladoj šahistici osvojila je cijeli svijet, a snimljena je prema istoimenom romanu Waltera Tevisa. No zanimljiva priča, odličan nastup glavne glumice, dobra glazba te estetika jednog od najzanimljivijih razdoblja 20. stoljeća nisu jedine čudesne stvari vezane uz ovu mini seriju.

Naime, priča kojom je Tevis bio inspiriran njegova je vlastita te istinita priča. Iako poprilično nesvakidašnji, dio Tevisovog života bio je gotov jednak kao početak života glavne junakinje iz serije, odnosno knjige. Kao i Beth, Tevis je ostao bez roditelja, koji su ga napustili te ostavili u domu. Iako samo dječak, u domu je triput dnevno dobivao barbiturate koji su mu se poprilično svidjeli i koje je, u jednom od intervjua, okrivio za ovisnost o alkoholu i kocki. Nakon što su ga roditelji ponovno primili doma, Tevis je u vrlo ranoj dobi postao opsjednut biljarom, a tek u zreloj dobi počeo se baviti šahom.

Prema njegovim riječima, u obje je igre pronašao utjehu u bijeg iz poprilično sive i surove stvarnosti. No za razliku od Beth, koja je život potpuno posvetila šahu, Tevis se oženio te dobio djecu, koja su, nažalost, osjetila što znači imati alkoholičara u obitelji. Jedan od njegovih sinova izjavio je kako je njegov otac znao potrošiti novce za hranu na kocku, a iste bi nadomjestio prodavanjem kratkih priča za različite novine.

Posljednje što je napisao je upravo roman The Queen’s Gambit, nakon čega je i umro u 56. godini života. Inspiriran šahom i turnirima na kojima je prisustvovao, no na kojima je gubio, Tevis je napisao inspirativno djelo o kojem će se još dugo pričati. Poruka ove čudesne priče je da jedna od većih čovjekovih moći leži u ustrajnosti te, naravno, ljubavi i strasti prema ljudima i stvarima koje nas pokreću. Isto tako, ova nas priča podsjeća da čovjek postaje cijela osoba uz ljubav i podršku te dosljednost sebi samome.

Screenshot: YouTube