Jedan od novijih dejting trendova sve je što želite izbjeći u vezi s novim partnerom

by | 22 veljače, 2021

Nova veza sa sobom donosi gomilu predivnih stvari. Uzbuđenje i radoznalost oko upoznavanja (potencijalnog) partnera te pregršt zanimljivih stvari prožetih veseljem tek su mali dio svega što ona nosi.

Ono što ljude koji tek ulaze u odnos često mori je veliko pitanje o službenosti odnosa, odnosno ljude zanima mogu li taj odnos nazivati (monogamnom) vezom ili ne. S obzirom na to da ljudi često različito shvaćaju ljubavne odnose, stručnjaci sugeriraju da se o službenosti veze uvijek pita. No mnogima to nije jednostavno te se pitaju kad je, zapravo, najbolje postaviti takvo pitanje i ovisi li to o vremenu. Vrijeme može biti faktor, jer postavljanje pitanja o vezi ne dolazi baš na prvom dejtu. No isto tako, ako pustite da vas to pitanje dugo izjeda, činit ćete štetu sebi samima. Svaki bi se odnos, prije svega, trebao bazirati na iskrenosti. (Pročitajte: Kako upoznati partnera online, preživjeti ghostanje, a pritom paziti na svoje psihičko zdravlje otkriva nam psihologinja)

No iskrenost nije osobina koja krasi baš svaku osobu, a jedan od novijih dejting trendova ukazuje upravo na to. Naime, na portalu AskMen prije nekoliko godina pojavio se termin “roaching“, a u svijetu dejtanja njegova popularnost trenutno sve više raste. Roaching je namjerno skrivanje i prešućivanje seksualnih aktivnosti s drugim ljudima za vrijeme veze s novom osobom. Kada osoba kojoj je to prešućeno pita o takvim aktivnostima, druga strana ističe kako nije bilo govora o službenosti veze niti se pričalo o tome da je vrsta odnosa koju su obje strane započele monogamna. Termin “roaching” ima poprilično jezivu terminologiju koja se savršeno slaže i sa samim značenjem. Glagol “roaching” preuzet je od imenice Cockroach (žohar), a u izvornom značenju oslanja se na ideju da kada vidite jednog žohara, ne vidite još mnoštvo drugih koji su skriveni u prostoriji. Isto je i u odnosima.

Iako se netko viđa s jednom osobom, u njegovom životu postoji još mnoštvo drugih koje skriva i o kojima ne govori. Roaching je čin neiskrenosti i nepoštovanja (potencijalnog) partnera, koji o drugim osobama ne zna. Argumenti poput: “Još uvijek nismo pričali o monogamnosti našeg odnosa” mogu se pobiti vrlo jednostavnim protuargumentom. Taj argument glasi: “Nismo pričali niti o poligamiji”. Stoga, ako se nađete u ovakvoj situaciji, najbolje bi bilo izaći iz odnosa jer odnos koji se temelji na neistini i neiskrenosti jako rijetko preraste u nešto zdravo i ozbiljno. Isto tako, ako želite biti sigurni u kakvom ste odnosu, otvoreno recite (potencijalnom) partneru što očekujete od veze, ukazujući na to da nikoga ne želite požurivati, nego da se želite ograditi od stvari poput roachinga.

Foto: Alan Quirvan/Unsplash