


Sastojci:
- 500 g čokolade s rižom
- 2 dl slatkog vrhnja
- 300 g sira mascarponea
- 1 korica limuna
- 300 g višanja iz kompota
- 2 šlag kreme od čokolade
- 1 šlag krema od vanilije
- 3,5 dl mlijeka
Za ukrašavanje:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice ulja
- 5 žlica rižinih pahuljica
Priprema:
1. Čokoladu sa rižom usitniti na manje komade, otopiti je na pari, a zatim pomiješati sa slatkim vrhnjem i polako promiješati.
2. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, uliti pripremljenu smjesu i ostaviti u hladnjaku najmanje 120 minuta da se stegne.
3. Šlag kremu od vanilije izmiksati s 1,5 dl hladnog mlijeka, a zatim dodati sir mascarpone i naribanu koricu limuna, te polako promiješati.
4. Sa polovicom pripremljene kreme premazati ohlađenu čokoladnu podlogu, poslagati ocjeđene višnje, i nanijeti drugi dio kreme.
5. Šlag kremu od čokolade umutiti sa ostatkom hladnog mlijeka prema uputstvu s vrećice i nanijeti na kremu od vanilije.
6. Čokoladu otopiti sa malo ulja, i preliti je preko torte. Tortu na kraju posuti rižinim pahuljicama.
Izvor: Dobra hrana



