Evo koje loše navike mogu razviti djeca koja puno vremena provode pred ekranima

by | 17 veljače, 2020

PREVIŠE provedenog vremena pred televizorom, računalom, tabletom ili mobitelom može štetno utjecati na malu djecu i dovesti do loših navika i ponašanja kada odrastu, tvrdi istraživanje koje je provelo Sveučilište u Singapuru. Bebe i mala djeca koja pred ekranima provedu više od tri sata dnevno vjerojatnije će kasnije u životu biti manje sklona kretanju, tvrdi istraživanje koje sugerira limitiranje vremena pred ekranom da bi djeca razvila zdravije životne stilove.

Istraživanje se baziralo na nadgledanju 500 djece u Singapuru čiji su roditelji bili zamoljeni da prijave dječju izloženost televiziji, računalima, tabletima ili mobitelima. Nakon što su napunila pet godina, djeci je dan uređaj za praćenje aktivnosti koji je pratio koliko se djeca kreću, koliko miruju i koliko spavaju. Otkriveno je da djeca u prosjeku provode oko 2 i pol sata pred ekranima (začuđujuće, najviše pred televizorom). Trećina vremena pred ekranom otpadala je na mobilne uređaje, a samo nekolicina djece je pred ekranima bila kraće od sat vremena dnevno.

Kasnijom usporedbom s fizičkom aktivnošću konstatirano je da su djeca koja su provodila više od tri sata pred ekranima bila manje aktivna, i to su dnevno provodila trideset minuta manje radeći lakše fizičke aktivnosti i deset minuta manje radeći umjerene ili teške fizičke aktivnosti.

Bozhi Chen, jedna od znanstvenica koja je radila na ovom istraživanju, u izjavi za medije rekla je sljedeće: “Naši nalazi podupiru napore javnog zdravstva da se smanji vrijeme koje djeca provode pred ekranima i sugeriraju daljnja istraživanja o dugoročnim učincima pretjeranog gledanja u ekran na fizičku aktivnost osobe.”

Postojeća istraživanja također su pronašla povezanost previše vremena pred ekranima s problemima u ponašanju, nedovoljnom količinom sna i pretilošću kod školske djece i tinejdžera.

Sara Benjamin-Neelon, profesorica javnog zdravstva na sveučilištu Johns Hopkins, kaže da dugoročni utjecaj vremena provedenog pred ekranima kod djece još ne možemo definirati, ali da ovo istraživanje nudi određene informacije o potencijalnim negativnim učincima.

“Sugestija je da mi kao roditelji pokušamo popraviti zdravlje naše djece limitirajući im vrijeme koje provode pred raznim uređajima”, kaže pedijatrica Kelsey Klaas i dodaje: “Rana dob je odlično vrijeme za uspostavljanje zdravih obrazaca ponašanja.”

Svjetska zdravstvena organizacija i Američka asocijacija liječnika preporučuju da se djeci do pet godina limitira vrijeme provedeno pred ekranom na samo sat vremena dnevno. Najbolji način za prevenciju toga je biti aktivan sa svojom djecom, smatra Klaas.

“Kao roditelji, mi smo ti koji moramo spustiti mobitele i prestati gledati u televizore i računala te predložiti djeci neki drugi oblik zabave, u kojem svi možemo sudjelovati”, ističe Klaas.

Zanimljivo je da je, bez obzira na kulturološke razlike, vrijeme koje djeca provedu pred ekranima slično u većini zemalja svijeta.

IZVOR: INDEX.HR