Otkrijte zašto je važno čuvati mliječne zube djece

by | 30 ožujka, 2020

Neki roditelji će sačuvati mliječne zubiće koji su ispali njihovoj djeci, i iako pojedinci to smatraju u najmanju ruku čudnim, Brightside je pronašao niz razloga zbog kojih je to zapravo korisno.

Naime, tvrde kako znanstvenici preporučuju da roditelji čuvaju mliječne zube svoje djece jer će u budućnosti iz njih moći izvući matične stanice koje već danas spašavaju živote.

Što su matične stanice i kako ih sačuvati

Svaki organizam sastoji se od sitnih čestica koje nazivamo stanicama. Naše tijelo se od njih sastoji jednako kako se kuća sastoji od cigli. Stanice dijelimo u tri grupe i svaka od njih ima različitu funkciju. Matične stanice su osnova iz koje će se kasnije razviti ta tri tipa stanica.

Stanice krvi rastu i razvijaju se u koštanoj srži, spužvastom i mekom koštanom tkivu. Matične stanice mogu se izuzeti iz zuba kao i iz drugih dijelova kosti. No kako bi te matične stanice iz zuba bile korisne, valja ih spremiti na odgovarajući način. Stručnjaci koriste nekoliko različitih tehnologija za očuvanje i kasniju proizvodnju matičnih stanica.

Kako pomažu

Matične stanice mogu stvoriti bilo koji tip stanice u tijelu. Zato mogu zamijeniti one koje su oštećene. Istraživanja pokazuju da matične stanice čak mogu pomoći u borbi protiv karcinoma. U tijeku su brojne studije koje istražuju potencijal matičnih stanica i njihovu ulogu u liječenju bolesti.

Tako zube svojih najmlađih možete ponuditi za različite znanstvene projekte, možda čak i za buduće projekte vašeg djeteta. Svaki genijalac mora negdje početi. Primjerice, možete zajedno istražiti utjecaj šećera i gaziranih pića na zub koji je ispao. Ako vam se ta ideja ne sviđa, zub možete baciti ili ga zakopati u vrtu.

IZVOR: 24SATA.HR