Mislite da kruh deblja? Jako je bitno uz što ga jedete

by | 6 srpnja, 2020

Bojite se jesti kruh jer misliti da ćete se udebljati od njega? Magistar nutricionizma Nenad Bratković potvrdio je kako je poznata rečenica “kruh deblja” zapravo mit.

Međutim, bitan je kontekst prehrane.

“Izrazito sam protiv toga kako deblja jedna namirnica, deblja druga namirnica. To je promašena komunikacija. Vrlo je važan kontekst prehrane. Kalorije jesu važne u tom kontekstu, ali to da kruh jedan dan deblja, a drugi dan ne deblja samo zbunjuje ljude. Opet ponavljam, bitan je kontekst, a i sve ovisi od čovjeka do čovjeka. Smeta li mu kruh, ima li intoleranciju, uzrokuje li mu probavne smjetnje i slično”, rekao je Nenad.

Fitness stručnjak i guru Greame Tomlinson nedavno je na svom Instagram profilu objavio fotografiju gdje je napisao kako ne deblja kruh, nego treba pripaziti na ono uz što jedete kruh. Kriška kruha, sama za sebe, ima 95 kalorija. Međutim, koliko će se kalorije povećati ovisi o tome uz što jedete tu krišku kruha.

Kako bi to dokazao, podijelio je fotografiju kriške kruha s 95 kalorija u usporedbi s kriškom na kojoj je bilo 40 g kikirikija i 30 g džema. Ovi dodatni sastojci iznose do 407 kalorija, kako piše The Sun.

View this post on Instagram

When trying to reduce or maintain body weight, many continue to assume that bread must be abolished from their diet. ⁣ ⁣ In terms of energy, there is no difference between white or brown bread. And whilst the latter contains more fibre [which may increase satiety], one would be better placed to evaluate total ingredients consumed with bread in order to determine a more holistic perspective. Not least because bread is rarely consumed alone. ⁣ ⁣ These additional ingredients equate to additional calories. In this example, smearing on a few of generous knifes of peanut butter and jam (components of a ‘hearty’ PB & jelly sandwich) more than quadruples the total calorie content of the consumed food. Consequently, all of a sudden the debate is not about consumption of bread in the first instance, or it’s colour in the second. ⁣ ⁣ Adding an often invisible 10g of butter to a warm slice of bread will result in the calorie value of the ‘bread’ increasing from 95 calories to 169. Thus, though it’s visibility is dormant, it is the butter that nearly doubles the calorie value of what we often perceive as the consequence of ‘eating bread’. ⁣ ⁣ Standing alone, bread is merely one calorie variable. Using the examples shown in my graphic, there can be multiple additional calorie variables. The quantity of additional variables will influence the overall calorie value of that eating episode. Bread may not be the problem after all. ⁣ ⁣ This principle can be applied to one’s rationale when assessing and addressing their overall diet. In doing so, one can move away from unwarranted demonisation of a food which can be utilized as energy like any other. ⁣ ⁣ Of course, one may over consume bread. But unless their diet comprises of only bread, this is a mere contribution to a bigger sequence of variables. ⁣ ⁣ To catastrophize bread as a nutritional problem is to catastrophize a minuscule variable out of many. A calorie surplus over time results in weight gain, not bread. ?⁣ -⁣ -⁣ #portioncontrol #bread #toast #snacks #peanutbutter #jam #carbs #snackfood #fatlosstips #fatlosshelp #caloriecontrol #losefat #caloriesincaloriesout #losingfat

A post shared by Graeme Tomlinson (@thefitnesschef_) on

“U smislu debljanja, sigurno je da kruh nije najnutritivnija i najhranjivija namirnica, ali ovisi i s čim ga jedete i kakav je kruh. Postoji jedan dio ljudi koji su intolerantni na gluten, pa je prema tome uvijek važan kontekst”, tvrdi Nenad.

Stoga nije kriška kruha ta od koje ćete se “udebljati”, nego sastojci kojima upotpunite tu krišku kruha.

“Ljudi mršave kada izbace kruh zato što uglavnom jedu sve s kruhom i jedu ga stalno. I onda kad maknu kruh, kažu: ‘Smetao mi je gluten, izbacio sam gluten i mršavim’. To je zato što kruh predstavlja okosnicu njihove prehrane. To je isto kao da kažete “Eskim je izbacio tuljane i masnu ribu iz prehrane i smršavio je”. To je zato što mu je to okosnica prehrane”, govori Nenad Bratković.

Kruh je samo jedna kalorijska varijabla. Količina dodatnih varijabli utjecat će na ukupnu kalorijsku vrijednost.

“Poruka je da svi oni koji i žele smršavjeti ne mogu to u tjedan ili dva tjedna ako se ne postave. U smislu, forsiraju dijete tjedan ili dva, a nakon toga se vrate na staro. To nema smisla. Prehrana ima široku i snažnu moć, ovisno kako je shvaćamo i kako se s njom služimo”, objašnjava Nenad.

Za mršavljenje je bitan kalorijski deficit. No valja napomenuti kako je to samo preduvjet za mrševljenje, nije i jedini, kao ni dovoljan uvjet mršavljenja.

“Kruh sam po sebi ne deblja. To je mit. Ali kruh koji ljudi jedu, primjerice bijeli kruh ili kruh s puno aditiva, usporava probavne procese i uzrokuje različite simptome kod ljudi. To je dosta važno što se tiče kvalitete života ljudi i nemogućnosti mršavljenja. Ali da sam za sebe, zbog kalorijske vrijednosti deblja, to ne. Međutim, ljudi jedu kruh, on je kao baza njihove prehrane i u  tome je problem, a i unose pekarske proizvode koji usporavaju probavne procese”, objašnjava nutricionist Nenad Bratković.

IZVOR: 24SATA.HR