Jaffa kolač

by | 30 siječnja, 2013

Za koru:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • 2 žlice kakaa

Za kremu:

  • 7,5 dl mlijeka + 3 dl mlijeka za natapanje
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 žlice brašna
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade
  • 2 žlice ruma
  • 2 kutije ”jaffa” keksa

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 0,5 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postupno dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom kako bi se dobila gotovo bijela smjesa.
3. Pomiješati snijeg od bjelanjaka i umućene žumanjke, dodati brašno, gustin, kakao i polako promiješati. Pravokutnu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Uliti u nju pripremljenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Krema:
1. U manju posudu uliti 6 dl mlijeka, dodati 100 g šećera i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, puding od vanilije i brašno. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U drugoj posudi umutiti šećer u prahu i omekšani margarin. Pommiješati s ohlađenim pudingom i umutiti mikserom.
4. Dobivenu kremu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu i promiješati.

Završni postupak:
1. U manjoj posudi pomiješati 3 dl mlijeka, 50 g šećera i rum.
2. Preko pečene kore premazati kremu od vanilije pa poslagati ”jaffu” natopljenu pripremljenom smjesom od ruma. Premazati čokoladnom kremom i odozgo prekriti biskvitnom korom.
3. Izlomljenu čokoladu za kuhanje i slatko vrhnje otopiti na pari te preliti preko biskvita.

Izvor: Dobra hrana