Premijera novog serijala s Albertom Linom otkriva nevjerojatne priče uz tehnološke čarolije

Novi serijal otkriva nevjerojatne priče uz tehnološke čarolije

by | 9 prosinca, 2023

Naša drevna povijest krije nevjerojatne priče o izgubljenim gradovima i ljudima koji su ih izgradili.

Albert Lin, inženjer i istraživač National Geographica, u misiji je otkrivanja tajni tajanstvenih gradova i njihovih graditelja. Njegove avanture pratimo u novoj emisiji “Izgubljeni gradovi s Albertom Linom”, koja kreće s prikazivanjem 10. prosinca na National Geographicu.

Koristeći tehnologiju koja razotkriva slojeve vremena, u šest epizoda pratimo Lina koji proživljava fizičke i mentalne ekstreme dok putuje do meksičke prašume, pustinje u Sudanu, istražuje planine u Peruu ili zaboravljene utvrde u Škotskoj. Bez obzira na to je li riječ o civilizaciji drevnih Maja ili Magan, svako odredište u ovoj seriji od šest epizoda otkriva se pomoću najnovije tehnologije skeniranja dronom i georadara kako bi se oživjeli ti gradovi u stvarnom vremenu u 3D obliku i otkrile njihove neispričane priče.

Istražujući ono što naziva “ljudskim granicama”, nastavio je istraživati najudaljenije dijelove svijeta kako bi tehnološkim pristupom otkrio neke od najkarizmatičnijih priča u povijesti i istraživao granice ljudskog iskustva. Od prve stipendije National Geographica, koju je dobio 2008. godine, pa sve do danas, Lin koristi alate koji su obilježili gotovo dva desetljeća njegova istraživačkog rada.

Alati poput satelitskih snimaka, crowdsourcing platforma, dronova i georadara omogućili su Linu istraživanje arheoloških lokaliteta poštujući tradicionalna vjerovanja domorodačkih naroda koja su zahtijevala neinvazivna istraživanja.

Prva epizoda “Kolijevka Maja” prati Alberta kroz drevnu netaknutu prašumu u srce goleme planine dok koristi najnoviju tehnologiju skeniranja kako bi otkrio nevjerojatnu priču o podrijetlu izgubljenoga grada Maja. Ostale epizode otkrivaju tajne u potopljenoj grobnici ispod piramide stare 2500 godina, izgubljeno kraljevstvo Chachapoya, tajanstvenu civilizaciju koja je preživjela klimatsku apokalipsu te zaboravljenu arapsku civilizaciju koja je napajala najmoćnija carstva.

Šest nastavaka serijala “Izgubljeni gradovi s Albertom Linom” pratimo od 10. prosinca od 22:00.