Izgubili ste motivaciju za vježbanjem? Evo rješenja!

by | 12 listopada, 2015
Motivacija za vježbanjem se vrlo lako i brzo izgubi kad uđete u neku rutinu, a to pogotovo znaju iskusni vježbači. Oni koji su u treninzima novi, to što ste počeli trenirati ne znači da ste prošli najgori dio. Održavanje tempa vježbanja je puno teže od donošenja odluke o kretanju na treninge.
Na koji način usvojiti naviku treniranja i uravnoteženog jelovnika za cijeli život a da pritom ne gubite motivaciju?
Sljedeće motivirajuće metode pomoći će vam kako biste vaš režim učinili zanimljivijim i uzbudljivijim te istovremeno postigli rezultate kojima težite. Pokušajte da to ne bude “faza” u vašem životu već način života.
Pozitivno razmišljanje
Postavite si ciljeve kako biste znali zašto trenirate. Time ćete kreirati unutarnju motivaciju. Pozitivno razmišljanje pružit će vam dovoljno energije i snage da trening odradite čak i kad vam je to zadnja stavka na popisu obveza za taj dan.
Vježbajte udvoje
Trening udvoje zasigurno je zanimljiviji, a dodatna motivacija može biti natjecanje s trening partnerom. Bitno je da se dobro i ugodno osjećate u prisutnosti te osobe. Možda ozbiljnije shvatite termin treninga ako se s nekim dogovorite, ipak tu osobu ne možete iznevjeriti. Razlog više da ćete sigurno krenuti na trening.
Postavite ciljeve i odredite raspored treninga
Trening nemojte planirati prema osjećaju jednom kad stignete u teretanu. Ako ne odredite vrijeme i plan treninga unaprijed, izgubiti ćete motivaciju jer ćete se ravnati prema trenutačnom raspoloženju i pronalaziti izgovore za preskakanje treninga. Bez konstantnog i progresivnog treninga nema rezultata. Danas postoji bezbroj aplikacija koje vam pomažu pri planiranju treninga, ali ako nemate aplikaciju, to ne znači da papir i olovka neće biti dovoljni! Trening shvatite kao svaku drugu obvezu koju ste dužni ispuniti, te se potrudite ispuniti sve što ste isplanirali svaki tjedan.
Izbor glazbe
Dobar izbor glazbe uvelike može utjecati na motivaciju. Glazba bi trebala biti energična kako bi vas navela da trening dovršite do kraja na najbolji mogući način.
Kombinirajte treninge
Ako svaki put ponavljate isti trening, imat ćete problema s motivacijom. Pokušajte pronaći druge opcije kako bi trening svaki put bio zanimljiv. Mijenjajte trajanje samog treninga, trajanje pauza, izbor vježbi, vrstu treninga, dane kada trenirate i dio dana kada trenirate.
Napravite vlastiti trening
Trening prilagodite sebi, što znači da ako više volite trenirati na svježem zraku, pronađite mjesto gdje je to moguće izvesti. Ako ne volite masu ljudi koja se nalazi u teretanama za vrijeme vašeg treninga, opremite svoj dom osnovnim rekvizitima i trenirajte kod kuće. Uživanje je ipak velika motivacija.
Izbjegavajte prejedanje prije treninga
Ponekad sigurno izgubite volju za treningom jer ste netom prije toga pojeli veću količinu hrane pa biste radije malo prilegli. Naravno, nemojte trenirati na prazan želudac, ali prevelik unos hrane prije treninga nije dobrodošao. Prije treninga unesite namirnice koje će vašu razinu energije držati visokom, bez da imate osjećaj težine. 
Nemojte zaboraviti na odmor
Ipak, nekad je manje zapravo više. Moguće da nedostatak motivacije proizlazi i iz iscrpljenosti. Pokušajte se odmoriti par dana. Tijelo će tako “napuniti baterije”, a vi ćete shvatiti koliko vam zapravo nedostaje trening.
Izvor: LifeContent
Foto: Guliver/Getty images