IZGLEDA DA VAM SAUNA ne može pomoći na onim mjestima na kojima ste to željeli

by | 11 travnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Opće je poznata činjenica da je sauna, uz što kvalitetniju prehranu i vježbanje, odličan izbor za sve one koji žele izgubiti koji kilogram.

Međutim, jeste li čuli za krio saunu? Krio sauna je zapravo kratkotrajno smrzavanje, a u nastavku donosimo nekoliko osnovnih informacija.

Uz pomoć krio saune, iako ne isključivo samo nje, imat ćete fit tijelo na najlakši mogući način. Također, ona je dobar saveznik i u borbi protiv celulita jer izlaganje ekstremno niskoj temperaturi čini kožu zategnutom.

Da ovo nisu samo nagađanja potvrdio je i direktor Chapman Medical Centara u Kaliforniji, dr. Bryan, koji se pozvao na znanstvene činjenice da mozak u uvjetima ekstremne hladnoće tijelu signalizira da je ugroženo, uslijed čega se ono, kako bi održalo optimalnu temperaturu, bori.

Međutim, to ne znači da će ono u tom procesu potrošiti kalorije i istopiti salo. U njegovom znanstvenom istraživanju objavljenom u časopisu “Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation” navodi se da je tijekom laboratorijskih ispitivanja utvrđeno da prilikom “zamrzavanja”, u tijelu raste nivo hormona stresa – noradrenalina.

Tada dolazi do aktivacije moždanih struktura, ubrzanog rada srca i povećanja njegove snage – zapravo, noradrenalin priprema organizam za borbu ili bijeg. Nakon tog šoka dolazi do spoznaje da tijelo nije u životnoj opasnosti i hormon stresa povlači se pred hormonom sreće – endorfinom. Zaključak je da se upravo zahvaljujući nagloj izmjeni noradrenalina i endorfina tijelo oslobađa viška kalorija. Krio sauna ne preporučuje se osobama s visokim krvnim tlakom, trudnicama, osobama mlađim od 14 godina, kao ni onima koji imaju takozvano pušačko srce.

IZVOR: INDEX.HR