Izbjeljivanje zuba kod kuće

by | 7 siječnja, 2015

Boja zuba uglavnom ovisi o boji dentina i varira od plavičastobijele na mliječnim, do žućkastobijele na stalnim zubima. Prebojenost cakline nastaje i zbog djelovanja pigmenata iz hrane i pića, kao i nikotina, nekih lijekova, ali i uslijed starenja. Trebalo bi izbjegavati ili svesti na najmanju moguću mjeru konzumiranje sojinog umaka, kave, vina i nekih čajeva. Ako bez nekih pića ne možete, pijte ih na slamku.

zubi

Stručnjaci kažu da je za blistav osmijeh poželjno jesti povrće koje čisti zube, poput mahuna, cvjetače, mrkve i celera.

Ove namirnice ne samo da mehanički čiste zube dok žvačete, nego i potiču lučenje pljuvačke koja pomaže neutraliziranju kiseline i štiti zubnu caklinu.

Mliječni proizvodi s visokim sadržajem kalcija, posebno tvrdi sirevi jer uklanjaju čestice hrane, pomažu da zubi budu zdravi i bijeli. Osim toga, ovakva hrana sadrži mliječnu kiselinu koja sprječava propadanje zuba.

Voćni izbjeljivači

Limunova kora čisti kamenac na zubima i izbjeljuje površinu. Međutim, u tome ne treba pretjerivati jer se čestom uporabom limuna može oštetiti zubna caklina. Ovu metodu primjenjujte najviše jednom mjesečno.

Također, kora od banane, odnosno njezin unutrašnji dio, odličan je izbjeljivač. Istrljajte zube jednom ili dva puta dnevno, po nekoliko minuta korom od banane. Učinak je vidljiv već za desetak dana.

Jagode su također vrlo učinkovite u izbjeljivanju zuba: treba ih izgnječiti, a zatim istrljati zube – to će ih ojačati i izbijeliti.

Jabuke sadrže kiseline koje na prirodan način skidaju mrlje sa zuba i tako održavaju njihovu bjelinu. Upravo zbog toga, umjesto čokolade i čipsa, grickajte kolutiće ovog voća. I jabučni ocat uklanja mrlje na zubima, pa ga svakih nekoliko dana koristite umjesto sredstva za ispiranje usta.

Izvor: Life Content