Iva i Pavle automobilom su otputovali do Norveške. Otkrili su nam sve o ovoj avanturi

Avantura koja je trajala 7200 kilometara i 18 dana

by | 28 veljače, 2023
fotografski fanzin more brda

Dvoje mladih entuzijasta i ljubitelja prirode, Iva Ćurković i Pavle Kocanjer, već neko vrijeme aktivno vode Facebook stranicu zvanu More Brda. To je stranica/blog na kojem dijele svoja iskustva, fotografije i informacije o pojedinim mjestima, planinama, morima, brdima, sve u
pratnji njihovog psa Sabe. More brda igra je riječima, što ugrubo može imati značenje puno brda; Iva je iz Splita s mora, a Pavle je iz Karlovca s brda, pa tako naziv ima potpuni smisao.

Na ljeto 2022. godine odlučili su napraviti izlet autom u Norvešku. Tamo su bili 18 dana, od čega su devet noći spavali u karavanu, a ostale u malim prekrasnim drvenim kućicama usred ničega. Prešli su više od 7200 km autom, a propješačili više od 130 km brda i planina.

Posjetili su neke od najljepših točki uspona u Norveškoj, od kojih je jedan i najviši vrh Sjeverne Europe, Galdhøpiggen, 2469 mnv. Njihova avantura bazira se na prirodi, planinarenju i hiking stazama iako su u povratku posjetili i gradove. Nakon tog izleta, odlučili su napraviti putopisni fanzin.

fotografski fanzin more brda

Fanzin se sastoji od 88 stranica u kojem iznose sve bitne informacije, o tome kako su se odlučili na takav pothvat, o pripremama, osjećajima, hrani, troškovima, doživljajima i svim ostalim detaljima. Tekst prati prekrasne fotografije koje je Pavle fotkao svojim analognim aparatima.

Popričali smo s njima, a evo što su nam otkrili o svom putu i avanturi koja je trajala 7200 kilometara i 18 dana!

fotografski fanzin more brda

Kako ste se uopće odlučili na izlet autom u Norvešku? Sigurno to nije bila odluka preko noći. Što je prethodilo toj odluci, ideji?

Neko vrijeme razmišljali smo kamo bismo išli, a da bude ozbiljniji pothvat i htjeli smo za vrijeme ljeta otići u hladnije krajeve jer nismo ljubitelji mora i turizma na Jadranu u to vrijeme. Također, kao velik ljubitelji planinarenja, snijega i prirode, Norveška nas je dugo “mamila”. Ona je pravi raj za ljubitelje outdoor aktivnosti i spektakularne prirode. Sve to dovelo je do odluke da se odvezemo autom do Norveške. To je bilo prvo veliko putovanje na koje smo išli autom tako daleko i spavali u njemu. Voljeli bismo jednom godišnje ići na jedno takvo dulje putovanje.

fotografski fanzin more brda

Cijeli put je, vjerujemo, bio izazovan. Jeste li imali neki plan, ili je sve bilo improvizirano?
Pri planiranju smo postavili okvirni kostur, napravili grubi plan puta, točke koje želimo posjetiti i onda smo sve to spajali. Unaprijed smo bukirali samo tri-četiri kućice da se u njima osvježimo i da imamo neki glavni smjer.
Sva noćenja u autu bila su improvizirana, imali smo neke grube ciljeve, ali lokacije smo uglavnom tražili dan prije. Zapravo cijeli put najviše se vrtio oko staza koje smo htjeli ispenjati. Ovisno o njima, tražili smo smještaje ili mjesta za spavanje. Ovisno o vremenu, bukirali smo po putu još neke kućice da si operemo odjeću i sklonimo se od lošijeg vremena.
fotografski fanzin more brda
fotografski fanzin more brda
Što ćete posebno pamtiti od cijelog puta?
Puno je bilo najljepših i najzanimljivijih trenutaka. Zapravo, sve je prekrasno, ali možemo izdvojiti najviši vrh Norveške i Sjeverne Europe Galdhopiggen (2469 mnv), Bessegen ridge hiking staza na grebenu između dva jezera (1600 mnv) i Kjerag planina (1100 mnv) s poznatim Kjerag kamenom zaglavljenim između dvije stijene ispod kojeg je ponor od 700 metara. Uz sve te prirodne ljepote, svakako nam je u srcu i sjećanju najviše ostala mala ribarska kućica okružena prekrasnim vrhovima i jezerima. Najbliža cesta udaljena je dva kilometara hodanja od kućice. Iako nismo imali struje, vode, toaleta i svih ostalih “blagodati”, nama je dan proveden u toj kućici ostavio prekrasne uspomene. Anegdota isto tako ima more, ali sve se to može pročitati u fanzinu.
Rezultat vašeg putovanja u Norvešku je fanzin od 88 stranica. Gdje ga kupiti i što se u njemu nalazi?
U fanzinu smo pisali sve ovo o čemu ovdje pričamo samo puno detaljnije. Prije nego što smo krenuli na put, pokušavali smo sa svih strana saznati informacije o stazama, planinama i generalno stvarima koje su nam potrebne za ovo putovanje. Oko planinarskih staza te uspona na najviši vrh Norveške, nismo uspjeli prikupiti nikakve informacije iz prve ruke. Sve staze sami smo detaljno istražili u prostranstvima interneta, ali informacija iz prve ruke uvijek dobro dođe. Sve to potaknulo nas je na to da napravimo putopisni fanzin koji će sadržati sve detaljne informacije o ovakvoj vrsti putovanja te opis svih stazama koje smo ispenjali. Svi najljepši i najgori trenuci, osjećaji, planovi, pripreme, troškovi… Sve to popraćeno je fotografijama.
“Pavle je između ostalog i fotograf te je nosio tri analogna aparata i ispucao 18 rola filma, a isto tako do sada je već izdao više od deset fanzina, pa ovo nije prvi put da slaže nešto tako. Naš fanzin može se nabaviti na Pavlovom webshopu ili privatnom porukom na More Brda – Facebook”, kaže Iva.
fotografski fanzin more brda
fotografski fanzin more brda
Foto: Pavle Kocanjer