Istraživanje: Za menopauzu odgovorni su muškarci

by | 16 lipnja, 2013

Valunzi, noćno znojenje, promjene raspoloženja, za sve te tipične simptome menopauze odgovorni su muškarci, tvrde kanadski znanstvenici.

U svojem istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Computational Biology, genetičari sa Sveučilišta McMaster u Hamiltonu kažu da je tendencija muškaraca da biraju mlađe partnerice dovela do toga da plodnost starijim ženama postane suvišna.

Znanstvenike je dugo intrigiralo zašto je ljudska vrsta jedina u kojoj ženke nisu reproduktivne tijekom cijelog života. Prethodne teorije zasnivale su se uglavnom na “efektu bake”, po kojem žene prestaju biti plodne u godinama kada postoji mogućnost da neće doživjeti da im djeca odrastu, ali su spremne da se brinu o djeci mlađih žena.

Prema ovoj teoriji, menopauza predstavlja blokadu koja sprječava reprodukciju kod starijih žena. Kanadski istraživači, međutim, tvrde suprotno – da manjak reprodukcije dovodi do menopauze.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta McMaster je pomoću računalnog modeliranja zaključio da evolucijski odgovor za nastanak menopauze leži u “preferencijalnom parenju”, tj. u činjenici da muškarci svih uzrasta biraju mlađe žene za partnerice.

To znači da za starije žene više “nema svrhe” da ostanu plodne.

Profesor Rama Sing, evolucijski genetičar i vođa istraživanja, kazao je da je plodnost starijih žena obezvrijeđena činjenicom da muškarci biraju mlađe partnerice.

“O tome ima dokaza u ljudskoj povijesti. Uvijek je postojala naklonost prema mlađim ženama”, rekao je on za BBC, dodajući da su on i njegove kolege analizirali ljudski razvoj unazad tisućama godina, ne obazirući se na postojeće društvene obrasce.

U Velikoj Britaniji, žene prosječno ulaze u menopauzu sa 52 godine, premda je njihov životni vijek 30 godina duži.

Profesor Sing vjeruje da bi produženi životni vijek i sve kasnije rađanje mogli dovesti do odgađanja menopauze.

“Društveni sustav se mijenja. Jedan broj žena zasniva obitelj kasnije zbog obrazovanja i karijere”, rekao je Sing, dodajući da bi taj trend mogao dovesti da žene ulaze sve kasnije u menopauzu, te da bi, evolucijski, ti geni prešli na njihove kćeri.

Izvor: novosti.rs