Istraživanje: Visoke žene imaju veći rizik za nastanak karcinoma

by | 28 srpnja, 2013

Visoke žene imaju veći rizik za nastanak karcinoma dojke, endometrija, bubrega, jajnika, crijeva, štitnjače i multiplog mijeloma nakon menopauze, pokazalo je petogodišnje istraživanje američke Inicijative za žensko zdravlje i nekoliko sveučilišta. Ono je obuhvatilo više od 144 tisuća žena u dobi od 50 do 79 godina. Prema njemu, za svakih dodatnih 10 cm visine, ukupni rizik za razvoj raka povećava se oko 13 posto, piše NBC.

Uzevši u obzir težinu žena te životne navike poput pušenja, pijenja alkohola i korištenja hormonalne terapije, razlika rizika od raka s obzirom na visinu je ostala ista, izvijestili su znanstvenici.

“Ovo istraživanje rađeno je na ženama i za žene, no nakon što smo analizirali slična istraživanja na muškarcima, uočili smo slične rezultate. Iznenadilo nas je da je faktor visine jedan od pokazatelja rizika za rak”, rekla je voditeljica istraživanja dr. Jane Green sa Sveučilišta Oxford.

Jedno od objašnjenja po kojem su viši ljudi skloniji nastanku raka jest to što imaju više stanica, a kako se dijele, stanice mogu mutirati te tako može nastati rak. Presudna je i prehrana u ranom djetinjstvu, pa se tako osim genetskih faktora visina povezuje i s konzumiranjem više mlijeka u djetinjstvu, što povećava razinu tzv. faktora rasta. Znanstvenici dodaju kako ovu temu treba još istražiti za dobivanje boljeg uvida u nastanak, a zatim i bolje liječenje raka.

Izvor: 24sata.hr