Noviteti

Istraživanje: Malo slatkiša na dan ne donosi nikakav rizik od teških bolesti

by djurdja.stanisic

25.05.2013.

Oni koji se svaki dan zaslade keksima, čokoladom ili desertom nemaju veći rizik od srčanih bolesti, dijabetesa ili debljine u usporedbi s onima koji se počaste tek jednom tjedno, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog udruženja slastičara na 5000 ljudi. Znanstvenici u njemu nisu pronašli nikakvu poveznicu između redovnog konzumiranja slatkiša i slabijeg zdravlja, piše “Daily Mail”.

“Indeks tjelesne težine nije povezan s time koliko često netko jede slatko, već s ukupnim kalorijskim unosom tijekom dana. Umjerenost je naravno ključna i postoji razlika između onih koji svaki dan pojedu malu čokoladu i onih koji pojedu veliku”, rekla je jedna od voditeljica istraživanja, nutricionistica Mary Murphy.

Dodaje kako ne postoji veza niti između svakodnevnih slastica i povišenih udjela kolesterola u krvi. Istraživanje je otkrilo da su većina ljudi sladokusci te tek oko četiri posto njih ne voli okus čokolade i sličnih slatkiša.

Prema podacima američkog Instituta za rak, slatkiši čine tek oko dva posto ukupnog kalorijskog unosa ljudi, tj. oko 44 kalorije na dan. U usporedbi s njima, za zdravlje i debljinu znatno su pogubnije zasićene masnoće, brza hrana i slatki sokovi, ističu nutricionisti.

Izvor: 24sata.hr