ISTINA O SALASTIM rukama koja će vas iznenaditi

by | 29 prosinca, 2017
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Jeste li i vi od onih koji ne možete podnijeti svoje mekane nadlaktice?

Ako jeste, donosimo jedinu istinu koju o njima morate znati.

“Mekane ruke, ručno salo, salaste ruke… Kako ih god zvali, znajte da taj naziv zvuči puno groznije nego što takve ruke izgledaju, zbog čega je vrijeme da otkrijemo jedinu istinu koju biste o njima trebali znati. Pogotovo žene koje se u sve većoj mjeri odlučuju za estetske korekcije kojima pokušavaju malo bolje definirati lijepu liniju svojih ruku”, piše na portalu Prevention gdje je otkriveno da je, prema podacima American Society od Plastic Surgeons, broj takvih zahvata porastao za pet posto u odnosu na 2000. godinu.

“A ne bi trebao jer morate znati da su naslage na nadlakticama totalno normalna stvar”, zaključili su na portalu i pokušali otkriti tu jednu i jedinu važnu istinu o mekanim rukama. “Ženskim pogotovo jer one, zahvaljujući višim razinama estrogena, pohranjuju više masnoća od muškaraca. U prosjeku, žene imaju 6-11 posto više masnog tkiva nego muškarci. Uostalom, žene trebaju malo više masnoća da bi bile zdravije te bi masnoće trebale iznositi oko 12 posto njihove ukupne težine. S time da se te ‘zdravije’ količine masnoća odnose i na one esencijalne masnoće koje nalazimo oko srca, pluća, jetre, bubrega, crijevima, mišićima te u tkivu središnjeg živčanog sustava”, spomenuli su iz američke Nacionalne akademije sportske medicine.

“Osim toga, masnoće su u zdravoj količini potrebne da bi štitile organizam, vitalne organe, održavale tjelesnu temperaturu te su i dobar izvor energije tijela. I ne samo to – masnoće su potrebne za proizvodnju hormona te upravo one imaju dosta veliku ulogu u reproduktivnom zdravlju žena”, objašnjeno je.

No, čak i ako su masne naslage nevidljive, one se gotovo uredno javljaju na području trbuha, bedara i nadlaktica. “I zato kad pričamo o mekanim rukama, moramo znati da su one normalne i često su i genetske uvjetovane, pa ako vaša majka oduvijek ima mekane ruke, šanse da ih imate i vi su golemih 62 posto”, zaključeno je.

I zato bismo trebali znati baš tu istinu da mekane ruke nisu nešto neobično i ružno, nego su dio genetike te izgledom svakako normalnije od ruku koje ih nemaju uopće, a da po pitanju mekanijih ruku nemamo baš puno toga što bismo mogli učiniti dokazuje još jedan podatak.

Prema jednom istraživanju provedenom s tenisačicama koje, poznato je, znatno više koriste jednu ruku, istraživači su otkrili da zapravo nema značajnih razlika u količini masnoća na njihovim dominantnim i nedominantnim rukama.

I zato je ovo jedini zaključak koji trebate znati – mekanije ruke su normalne pa se više prestanite živcirati oko njih.

Naravno, poželjno je hraniti se pravilno i redovito vježbati, ali šanse da uklonite posljednji gram masnoće s nadlaktice su minimalne.

IZVOR: INDEX.HR