#plasticfreejuly je zanimljiva inicijativa koja bi vam mogla pomoći riješiti se plastike

by | 1 srpnja, 2020

Svi jako dobro znamo kako je problem jednokratne plastike u današnjem svijetu jedan od gorućih. U posljednjih 50 godina uporaba plastike se drastično povećala, a svake godine čak osam milijuna tona plastike zagađuje morske ekosustave. K tome, izvještava World Economic Forum, proizvodnja plastike zaslužna je za proizvodnju 1 % globalne emisije ugljičnog dioksida.

Iz ovih nam je razloga posebno drago što smo naišli na jednu genijalnu ideju, i to na Instagram profilu bioroota, gdje osnivačica Sanja osvještava sve one koji žele živjeti život u skladu s prirodom, odnosno poštujući je. Pruža podršku i oslonac te organizira brojne BIO inicijative pomoću kojih se brine za zdravlje svih nas i okoliša u kojem živimo. Već nekoliko godina, bioroot na svom Instagram profilu provodi izazov #plasticfreejuly čiji je cilj smanjiti upotrebu jednokratne plastike u svakodnevnom životu. Inicijativa kreće danas i pokazuje kako je doista dovoljno da maknete samo jednu stvar iz vašeg života koja redovito završava na otpadu, a da cjelokupni učinak bude golem.

Postoji i preko nekoliko načina za smanjivanje plastike koje savjetuju:

– prestanite kupovati vodu u plastičnim bocama, nabavite svoju bocu za vodu za višekratnu uporabu i punite je vodom iz slavine

– prestanite uzimati plastične vrećice u dućanima, nabavite svoju torbu za višekratnu uporabu koju ćete ponijeti sa sobom kad idete u kupovinu

– prestanite koristiti plastične štapiće za čišćenje ušiju, nabavite ekoalternativu koja je biorazgradiva i kompostabilna – štapiće od prirodnog bambusa.

Foto: Unsplash