Imunonutricionizam: Šest čuvara imuniteta

by | 25 prosinca, 2013

Stres, prehlade, nezdrava životna sredina, pušenje, alkohol, gladovanje, nedovoljno sna, previše intelektualnog i fizičkog rada samo su neki od uzroka koji negativno utječu na imunitet. Znakovi i simptomi koji također ukazuju na to da postoji neodgovarajuća funkcija ovog zaštitnog sustava su uporne, ponavljane, najčešće virusne ili bakterijske infekcije, reakcija infekcijom na cjepivo…

Da bismo poboljšali obranu organizma od bolesti, stručnjaci savjetuju izbjegavanje psihoaktivnih tvari i psihofizičkog iscrpljivanja, a na imunitet loše utječe i pretjerivanje u hrani i piću. Svaku infekciju treba shvatiti ozbiljno i potražiti pravovremenu liječničku pomoć. Također, u redovnim periodima treba ići na sistematske preglede kako bi se na vrijeme dijagnosticirala eventualna teška bolest, propisala terapija i na taj način maksimalno očuvao imunološki sustav.

Da bi obrana organizma od virusa i bakterija bila djelotvorna, treba odvojiti svakodnevno 30 minuta za fizičku aktivnost, jesti umjereno i pažljivo birati namirnice, dovoljno se odmarati i kvalitetno spavati.

Ako imunitet shvatimo kao sposobnost da se izborimo sa svakom vrstom bolesti, onda nam zdravi stilovi života predstavljaju najbolji štit. S obzirom na to da hrana određenog sastava jača obrambene snage, naziv koji se koristi za takav tip prehrane jest imunonutricionizam. Još i danas se koristi šest drevnih namirnica za koje se odavno zna da pomažu jačanju organizma. To su med, češnjak, agrumi, voće i povrće, jogurt i čokolada.

Izvor: novosti.rs