Imate loš i težak dan? Ove 3 stvari pomoći će vam da ga bolje isplanirate

by | 17 ožujka, 2021

Svi se ponekad moramo nositi s lošim danima. Nekad za takve dane postoji dobro znan uzrok, a nekad se jednostavno osjećamo ispražnjeno i slabo.

Iako u takvim situacijama ne treba forsirati rad te činjenje onoga za što vidno nemamo energije niti volje, nekakav bi red trebao postojati. Stručnjaci često koriste kao dio svojih metoda u psihoterapiji najobičnije izvršavanje dnevnih obveza. Osobe s depresivnim poremećajem za zadatak dobivaju obavljanje malih i gotovo neprimjetnih zadataka. Stoga, kada ste i sami neraspoloženi, tužni i neambiciozni, postoje rasporedi kojih bi se trebali držati kako vas vaše neraspoloženje ne bi dovelo u još goru situaciju. U nastavu vam donosimo 3 stvari koje se moraju naći na vašem popisu obaveza u vrijeme teških i loših dana.

Obavezni zadaci i obveze koje ne smijete odgađati

Kod ove stavke navedite nekoliko dnevnih obaveza koje ne smijete preskočiti. To nikako ne trebaju biti stvari koje od vas zahtijevaju puno vremena i energije. Na tom popisu se mogu naći stvari poput spremanja kreveta, pranja suđa, tuširanja i slično. Iako posve jednostavne, takve stvari mogu biti naporne kad se ne osjećamo dobro. No nemojte ih preskakati i ignorirati. (Pročitajte: 10 jutarnjih navika uspješnih ljudi za zdraviji život i produktivniji dan)

Obveze koje možete, ali i ne morate napraviti

Na ovom popisu neka se nađu stvari koje su dobre za vas i vaše zdravlje, no koje ne morate nužno napraviti za vrijeme lošeg dana. Primjerice, tu možete dodati tjelovježbu, šetnju prirodom, meditaciju, čitanje knjige i slično.

Aktivnosti koje će vas učiniti sretnijima

Postoje aktivnosti koje nas čine sretnijima, no i one mogu biti naporne za izvođenje kada se ne osjećamo dobro. Ovaj popis pišite s velikim suosjećanjem, a u tome vam mogu pomoći pitanja poput: “Što bi iz mene izvuklo osmijeh i sreću?”, “Tko mi pomaže kada se osjećam tužno?” te “Što danas mogu dati sebi?”. Na ovom popisu se mogu naći sitnice poput plesanja pred ogledalom, pjevanja omiljene pjesme, dugog poziva s najdražom osobom ili gledanja filma koji vas uvijek razveseli i inspirira.

Foto: Samantha Gades/Unsplash