Jedan super događaj zabave razmjene odjeće čeka vas u Zagrebu, ali i šire

Uključite se u “Hrvatski tjedan održive mode”

by | 22 studenoga, 2022
tjedan održive mode

Zelena akcija i druge okolišne organizacije od Zagreba do Splita pozivaju vas da se pridružite “Hrvatskom tjednu održive mode” koji će održati od 21. do 27. studenoga na različitim lokacijama diljem Hrvatske.

Povod organizacije ovog anti-konzumerističkog modnog tjedna jest problem prekomjerne potrošnje tekstila i mahnita kupovina za vrijeme tzv. “Crnog petka”, koji se ovim događajem želi rebrendirati u “Zeleni petak”.

“Hrvatski tjedan održive mode” (Croatian Sustainable Fashion Week) ima za cilj promovirati koncept održive i cirkularne mode te aktivnog suprotstavljanja konzumerizmu i golemoj količini otpada koju konzumerističke prakse stvaraju. U ovom je tjednu zadatak udruga osnažiti građane i građanke za izgradnju održivijeg odnosa s modom i smanjenje nastanka tekstilnog otpada.

Glavna aktivnost “Hrvatskog tjedna održive mode” jesu zabave razmjene odjeće koje će se odvijati na raznim lokacijama u Zagrebu, Karlovcu, Puli i Splitu. U Zagrebu će se tulumi razmjene održati na pet lokacija (Centar, Kvatrić, Dubrava, Utrina i Vrbani) u različitim terminima tijekom tjedna.

U Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb), zabavi razmjene odjeće, poznatom “Swap partyju”, možete se pridružiti u petak, 25. studenoga, od 17 do 19 sati.

Zabave razmjene su događaji na kojima se ljudi okupljaju kako bi međusobno razmijenili odjeću, obuću ili modne dodatke i na taj se način riješili stvari koje više ne trebaju, a istovremeno nabavili stvari koje su im stvarno potrebne. Ovom praksom udruge žele redefinirati modu, razotkriti štetne modne prakse te promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture razmjene i ponovne uporabe.

Uz zabave odjeće, u Zagrebu će se održati i dvije radionice pokrpavanja tekstila, “Krpaonice” u organizaciji Istraživačkog centra mladih na kojima možete naučiti kako zašiti gumb na ruke ili s mašinom, o pokretu “visible mending” te o tome što je i kako se radi sashiko.

“Hrvatski tjedan održive mode” organiziraju Zelena akcija, Udruga Vestigium, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Krugovi, Udruga Zelena Istra, Udruga Sunce – Split i Udruga Eko Pan u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada.

tjedan održive mode

Foto: Pexels, Unsplash