Hrana koja grije organizam

by | 9 siječnja, 2015
Foto: freedigitalphotos.net, alexisdc

Foto: freedigitalphotos.net, alexisdc

Kontrola tjelesne temperature odvija se u složenom procesu pod nazivom termoregulacija. Ovaj proces uključuje rad svih tjelesnih organa i sustava: mozak i živčani sustav, srčanožilni sustav, žlijezde s unutrašnjim lučenjem i hormonalni sustav, kožu, masno tkivo, mišiće i jetru. Naš subjektivni osjećaj topline i hladnoće ne poklapaju se obavezno sa stvarnom temperaturom tijela, što dodatno komplicira stvari.

Osjećaj hladnoće i snižena tjelesna temperatura mogu bit8i posljedica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i rijetko se odnosi na osobe koje stalno osjećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala biti neuhranjena, ispod prosječne tjelesne težine i s deficitom masnog tkiva. Također, neki ljudi osjećaju da im je hladno nakon konzumiranja oblinog, masnog obroka. Ali, to se može lako objasniti: za probavu većih količina hrane neophodna je metabolička energija.

S druge strane, mnogi kažu da im je toplije nakon konzumiranja vrućeg napitka ili hrane, kao i kada obrok sadrži ugljikohidrate. Ovo posljednje ima znanstveno objašnjenje: ugljikohidrati se brzo probavljaju te se i energija brzo oslobađa. Inače, gotovo sve vrste zdravih namirnica sadrže određenu količinu ugljikohidrata:voće, povrće, žitarice, mahunarke, začini i začinsko bilje, kao i nemasni mliječni proizvodi. To znači da već uzimate razumnu količinu ove vrste tvari. Također, fizička aktivnost, posebno ako vodite sedentarni način života (većinom sjedite), apsolutno doprinosi tome da vam bude toplije.

Sagorijevanje kalorija

Pretpostavlja se da ekstrakti nekih egzotičnih biljaka (u formi suplementa), ljuti začini i namirnice poput ljute paprike, senfa, vinskog octa, guarane i zelenog čaja, ubrzavaju metabolizam, pa tako i sagorijevanje masnoća.

Također, dokazano je da ispijanje većih količina hladne vode pokreće termogenezu – organizam ju mora zagrijati, što zahtijeva potrošnju energije. Međutim, ovaj termogeni učinak, iako realan, nije značajan, osobito ako osoba želi smršavjeti.

Konzumiranje ovih namirnica može pomoći, ali ako se usredotočite samo na njih, nećete ostvariti cilj (smršavjeti ili ozdraviti). Važnije je izmijeniti nekoliko životnih navika – prije svega navike u prehrani – koje će izazvati višestruke koristi.

Namirnice koje griju

Objektivno, SVE VRSTE NAMIRNICA su termogene, jer organizam mora koristiti energiju za proces probave. No, ne izazivaju sve namirnice isti efekt. Mliječni proizvodi se nalaze na dnu liste (najmanji termički efekt), a na vrhu liste su posni proteini u čvrstoj hrani, najviše:

  • pileća prsa
  • pureća prsa
  • meso divljači
  • nemasno crveno meso
  • gotovo sve vrste ribe
  • školjke i drugi morski plodovi
  • bjelanjak (umjereno konzumiranje cijelih jaja)

Ovoj listi mogu se dodati i proteinski napici, jer mogu značajno doprinijeti ukupnom unosu proteina kroz prehranu. Većina stručnjaka smatra da čvrste, integralne namirnice imaju puno veći termogenski efekt nego što se to vjeruje, a da su proteini iz sadržaja ovih namirnica termički učinkovitiji od onih iz tekuće hrane.

Zato je važno da veći dio dnevnih kalorija uzimate iz čvrste, integralne hrane. Osim ovog argumenta, dokazano je da su kalorije iz tekućine manje učinkovite u aktiviranju mehanizma glad-sitost u mozgu i gastrointestinalnom traktu, zbog čega postoji mogućnost pretjeranog unošenja “tekućih” kalorija.

No, jedno je sigurno: proteini su termički najučinkovitija vrsta makronutrijenata, a za proces probave i prerade utroši se 30 posto njihovog kalorijskog sadržaja. To je i razlog zbog kojeg se prehrana bodybuildera zasniva na nemasnim proteinima!

Naravno, većina ostalih ljudi treba kombinirati proteinsku osnovu s određenom količinom i vrstama esencijalnih masnih kiselina, puno zelenog povrća i pravom količinom prirodnog škroba i integralnih žitarica.

Provodeći ovaj plan prehrane, vaš organizam će se pretvoriti u turbostroj za sagorijevanje masnoća, i to bez primjene lijekova i suplemenata, čudotvornih dijeta i kirurških zahvata.

Namirnice, pića i začini s najvećim termogenim efektom

Termogene namirnice prirodno ubrzavaju metabolizam i sagorijevaju kalorije. A termogeneza – produkcija topline – je jedan od biokemijskih procesa koji čine metabolizam.

Namirnice bogate proteinima
Obrok bogat ovom vrstom hranjivih tvari ubrzava metabolizam 30 posto, dok ga obrok bogat ugljikohidratima ubrzava samo četiri posto.

Losos i tuna
Istraživači su otkrili da je skupina ljudi, koji su jeli ove dvije vrste riba, izgubila 22 posto više tjelesne težine od grupe koja je držala dijetu koja nije uključivala lososa i tunu.

Celer
Ova vrsta povrća zapravo sagorijeva puno više kalorija nego što ih sadrži.

Pića: hladna voda, zeleni čaj, kava.

Začini: jabučni ocat, crvena ljuta papričica, cimet, sjemenke lana, češnjak, đumbir, senf, čili umak, peršin i salsa.

Izvor: Life Content